17 de octubre de 2020
17.10.2020
Regió7

La Cerdanya crearà una ruta a partir del rol històric de les dones rurals

El Consell entrevistarà una dona de cada municipi per preservar-ne la memòria i fer-ne referència

16.10.2020 | 22:28
Una noia responsable de l'explotació ramadera Ca l'Alzina de Puigcerdà, especialitzada en productes lactis

El Consell Comarcal de la Cerdanya ha impulsat un projecte que té com a objectiu principal posar en valor el paper que ha tingut històricament la dona en el món rural. El projecte, que rep el nom de Banc de Memòria, s'iniciarà amb l'enregistrament de disset entrevistes, una per cada municipi, a dones de l'entorn rural. Una vegada enregistrades i arxivades, un plafó a cada poble amb un enllaç a l'entrevista permetrà conèixer el paper que han tingut les dones en l'economia i en la societat de la vall.

Segons ha explicat el mateix Consell Comarcal, Banc de Memòria «és un projecte transversal que suposarà la posada en valor de les nostres dones i de la seva vida viscuda». A través d'aquestes entrevistes, els impulsors de l'acció han remarcat que «recuperem un patrimoni immaterial que està desapareixent i el preservem per a generacions futures a l'Arxiu Històric Comarcal de Cerdanya; volem que la seva experiència esdevingui exemple per a les nenes i joves cerdanes; que la seva veu sigui la que expliqui, als locals i visitants, l'essència de viure a la Cerdanya». Així, amb la veu i experiència enregistrada, el Consell vol «donar veu a les nostres dones en una ruta de la memòria».

El Consell Comarcal ha demanat el suport dels disset ajuntaments de la comarca perquè són els «millors coneixedors» de cada entorn social. Una vegada fetes les entrevistes, s'establirà una base de dades a l'Arxiu i es difondran.

El projecte té el suport de l'Institut Català de les Dones, de la Diputació de Lleida, de la Fundació Pública Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i de la Diputació de Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit