La candidata del Partit Demòcrata (PDeCAT), la igualadina Àngels Chacón, assegura que " donada la situació crítica que viu el país, cal negociar aquests pressupostos de l'Estat, i treure'n el màxim de recursos". Chacón es distancia de la dinàmica dels diputats de Junts x Cat i, aquest dijous, en una reunió a Urús amb els alcaldes i caps de la formació a la Cerdanya, ha assegurat que "ens cal aquest exercici de negociació sense renunciar a res".

Aquesta és la línia política que defensa el nou PDeCAT després de la separació amb Junts x Cat que els ha dut a tenir dues formacions diferenciades. "Nosaltres permetrem que els pressupostos es discuteixin", ha explicat Chacón. "No sé amb quina cara mirarem als ciutadans si no fem aquesta negociació", ha insistit.

Chacón ha estat acompanyada del president de la formació, el bagenc David Bonvehí i ambdós han fet notar als cerdans la tranquil·litat de la nova etapa que afronten després del trencament amb Junts i de la "invisibilitat" que han tingut durant el darrer mandat en que han anat a redós de la direcció política i del grup parlamentari del que finalment s'ha constituït com a partit propi.

La candidata vol passar pàgina de la crisi, però n'ha dit que el trencament "evidencia que no es volia una suma amb el PDeCAT". I ha afegit que "ara mirem endavant". "Estem amb moltes ganes de tornar a tenir veu pròpia", ha reblat.

Àngels Chacón ha estat a la Cerdanya per presentar-se als polítics locals i per mantenir un intercanvi amb el territori. Assegura que aquesta ronda de visites, que va començar a Lleida, va continuar a Giorna i ahir va fer escala a la Cerdanya, ha de ser un dels puntals del programa electoral de la formació en els comicis per triar el nou Parlament català que s'haurien de celebrar el mes de febrer. "Volen predicar i creure'ns la diversitat territorial de Catalunya", que ha assegurat que no creu "en la centralitat territorialitzada, és a dir, des de la capital ho decidim tot i ho escampem per tot el territori". El model que ha explciat és a l'inrevés, esoltar el territori i fer amb la suma d'aquestes propostes i de les que es puguin fer des dels òrgans de direcció un programa electoral. Va afegir que aquest treball, si es fes des del govern, portaria a "un nou model de governança diferent, el que hauríem de començar a veure com integrem les propostes territorials". I ha sentenciat que "no entenc una manera de fer les coses que no sigui amb diàleg, consens i participació".

"Tenim un model propi de país i hem de recollir propostes per dibuixar la Catalunya dels propers anys", explica Chacón. I davant els alcaldes reunits a Urús ha defensat que no es poden marcar els territoris temàticament. No creu que parlar de la Cerdanya hagi de ser necessàriament parlar del sector turístic. Sense menystenir-lo, sabedora del pes que té a nivell de país i especialment en zones com la Cerdanya, manté que "si diem que al Pirineu també s'ha de ser competitiu empresarialment i si ens creiem que Catalunya és un territori d'oportunitats, el que hem de fer és generar aquestes oportunitats arreu". I en aquest sentit ha reclamat analitzar què pot fer, per exemple, que aquesta comarca no sigui competitiva industrialment i ha indicat que, per exemple, es podria mirar com s'ha de fer per tenir competitivitat en un tema vinculat a l'empresa com pot ser el transport.

David Bonvehí. per la seva part, ha reclamat l'ideari "independentista" del Partit Demòcrata, però que des del centre, intentant fer una proposta per sortir de la crisi econòmica i social que viu el país".

La direcció del PDeCAT ha aprofitat l'estada a la Cerdanya per visitar les noves instal·lacions del grup a Puigcerdà. Bonvehí ha agraït l'esforç de la militància el treball per tenir el local nou, per arreglar-lo, però sobretot "la fidelitat" que li han mostrat. Els alcaldes de la Cerdanya, d'una manera majoritària, romanen lligats al projecte del PDeCAT. El grup de la Cerdanya està liderat per Jordi Palomino, president comarcal, i Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà i membre de l'executiva nacional.