Puigcerdà no tindrà tren de Renfe cap a Barcelona com a mínim fins al proper mes de maig. Adif va anunciar ahir que una esllavissada a l'estiu els va endarrerir les obres que estan duent a terme per garantir la seguretat geològica al túnel de Toses. El director general de Conservació i Manteniment d'Adif, Ángel Contreras, va explicar que «per causes sobrevingudes i imprevistes» s'ha hagut de reprogramar el restabliment de la circulació ferroviària de la línia R3 entre Ribes de Freser i Puigcerdà i, en comptes de posar-se en funcionament el 7 de febrer, no es farà fins al mes de maig.

Ho va anunciar en una reunió telemàtica amb representants de Rodalies, la Generalitat i el territori i la delegació del Govern de l'Estat. Contreras va detallar que l'endarreriment es deu, principalment, a «un despreniment de ter-res que va tenir lloc a l'estiu en la fase inicial de les obres». Tot i això, Contreras va dir que els treballs de millora al túnel de Toses, engegats el mes de juny passat, «ja es troben per sobre del 50%» de la seva execució.

El responsable d'Adif, que va informar sobre l'endarreriment en la posada en marxa del servei, va dir que el despreniment que va tenir lloc a l'estiu «va ser arreglat amb la màxima celebritat possible», i va apuntar que «les obres segueixen el seu curs amb normalitat». De fet, ha subratllat que «precisament s'estan executant aquestes obres per evitar riscos d'aquest tipus i avançar-se a un possible problema que hauria generat més riscos amb la línia de circulació».

Davant d'això, Adif ha situat la nova data per restablir el servei durant el mes de maig de l'any que ve. «El nostre màxim interès és acabar com abans millor les obres per reduir l'afectació als viatgers», va detallar. Inicialment la previsió d'Adif era que les obres s'allarguessin durant set mesos i mig i que la circulació es restablís el 7 de febrer.

L'actuació de millora del túnel de Toses té un pressupost estimat superior als 9,5 milions d'euros i té per objectiu intervenir en l'estructura del túnel, situat entre Planoles i La Molina. Està previst rehabilitar-lo per arreglar les patologies i els danys detectats després d'un despreniment de pedres anterior. En aquest moment s'hi estan duent a terme els treballs per millorar el revestiment i el drenatge longitudinal per evitar nous incidents.