La Comunitat de Regants de Peramola-Bassella ha iniciat les proves prèvies a la posada en marxa del nou reg amb la previsió que la setmana que ve estigui tot a punt per poder utilitzar l´aigua de cara a la pròxima temporada.

D´entre les 550 hectàrees que abasteix aquesta xarxa hi ha unes 200, que són d´una desena de propietaris, on s´ha dut a terme l´actuació pertinent per transformar aquestes finques de secà en regadiu. Aquest pas obre la porta a nous cultius, com ara el de l´alfals, el pistatxo i l´ametlla i, de fet, ja hi ha empreses que podrien estar interessades en aquests conreus. Les obres, executades com a compensació pels efectes que va tenir la construcció del pantà de Rialb a la zona, s´han acabat amb divuit anys de retard.

El president de la comunitat de regants de Peramola-Bassella, Joan Puig, ha explicat que hi ha un dels sectors on ja es pot regar, ja que l´aigua que hi arriba des de la canonada que va fins al pantà d´Oliana ho fa amb la pressió necessària. Mentre, espera que la setmana que ve també estigui tot preparat a la resta de la superfície que abasta la xarxa. Aquests dies s´estan fent les proves pertinents a l´estació de bombeig que hi ha a Peramola. Tot i que en un principi s´esperava enllestir l´obra al maig, la situació sanitària causada per la covid-19 ha endarrerit sis mesos els darrers treballs. Puig creu que l´arribada del regadiu «pot canviar l´estructura agrícola del municipi», fins ara dedicat bàsicament als cereals.