Les estacions d'esquí del Pirineu i, per vinculació, tot el negoci relacionat amb el turisme d'hivern que gira al seu voltant, han dit adéu al pont de la Constitució, una de les seves tres grans cites de la temporada al costat de Nadal i Setmana Santa.

Primer van ser les estacions franceses, que negocien ara el moment d'obertura amb l'objectiu de fer-ho aquest any, i, després, les catalanes, que van anunciar que, per decisió unànime, estarien tancades com a mínim fins al 9 de desembre per donar suport a les mesures adoptades per les autoritats sanitàries.

Ni en l'un ni en l'altre costat del Pirineu estan clares les dates en què els esquiadors podran acudir a les seves pistes, i Andorra, que podia convertir-se en oasi de la neu, s'ha sumat també a aquesta decisió i ha fixat el moment d'inaugurar la campanya a principis de gener.Si és el cas, les restriccions de mobilitat a Espanya i França, origen de la majoria dels seus clients, deixaven sense moltes més opcions les seves estacions.

El Cap de Govern andorrà, Xavier Espot, ha comparegut durant la setmana per donar explicacions d'un assumpte que afecta un dels principals motors econòmics del Principat.

Un exemple del negoci que mouen les estacions és que, després de l'anunci del tancament fins al gener, un centre termolúdic de referència a Europa com és Caldea ha comunicat que tampoc obrirà les instal·lacions.

A Catalunya és on abans es podria iniciar la campanya i, tot i que ningú anuncia dates, Masella treballa amb l'horitzó d'inaugurar campanya el 9 de desembre.

Un dels responsables de l'estació, Ramon Boter, ha explicat a EFE que aquesta és la intenció "si les autoritats sanitàries ho permeten"."Seria amb l'objectiu de facilitar l'esquí de dilluns a dijous -la Generalitat va anunciar dijous quinze dies més de confinament perimetral municipal els caps de setmana- i pensant també en què els que disposen de forfet de temporada puguin realitzar les seves primeres baixades", ha indicat Boter, conscient de totes maneres de la volatilitat de qualsevol pronòstic.

L'estació treballa en tot cas en la producció de neu i trepitjat de pistes per obrir "aviat" i ja disposa de tots els protocols de seguretat, que inclouen mascareta, rentat de mans i distància.

Les cues s'estiraran per evitar el contacte i es recomanarà no parlar durant l'espera per frenar els contagis, igual que succeirà durant el trajecte en telecadira.

Masella ha digitalitzat els forfets perquè no hi hagi aglomeracions a les taquilles i ho té tot preparat per a l'obertura, perquè, des de finals de novembre, té gruixos importants de neu gràcies al temporal de llevant d'aquells dies.

Ramon Boter reitera que seguiran sempre els consells de les autoritats sanitàries, però recorda que la posada en marxa de les estacions és "molt important, perquè d'això viuen moltes famílies de les comarques de muntanya".

Veïna de Masella, amb la qual comparteix el domini Alp 2500, La Molina espera també esdeveniments amb les pistes preparades i els canons en funcionament per al dia D, sigui el que sigui.

Aquesta estació és una de les set que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i el seu president, Ricard Font, ha confirmat que tots els protocols de seguretat estan activats, però que ajornen de moment l'obertura, perquè l'objectiu és que "la temporada sigui llarga".

La situació, en tot cas, és complicada: el pont de la Constitució està perdut, Nadal pendent de l'avanç de fases a Catalunya, i tant Andorra com França estan en iguals o pitjors circumstàncies, fins al punt que les instal·lacions gales ja es mobilitzen per reivindicar "una data humanament acceptable" per iniciar la campanya.