Quan a última hora de dimarts el departament de Salut va anunciar el tancament de la Cerdanya, nombrosos veïns i restauradors van començar a mobilitzar-se a través de les xarxes socials. A primera hora de dimecres ja s'havia creat un grup amb unes dues-centes persones que sota el lema «Desobediència Cerdanya» i després «Protesta Col·lectiva Cerdanya» van convocar la mobilització, a les dotze, a Puigcerdà. En nom del centenar de manifestants que es van presentar a la convocatòria, la responsable del restaurant La borda del Cerdà, Georgina Baró, va criticar el govern per tancar la comarca i no dir res als professionals. Baró va argumentar que «som empresaris de l'hostaleria que ja no podem més; les coses no es poden gestionar així des d'un despatx; no en tenen ni idea. Tenim les neveres i els congeladors plens de menjar i ens estem morint de gana. Si ja es preveia això, aviseu una setmana abans; la gent està molt empipada perquè les coses no es fan així. Quan faltes dos dies pel Nadal no ens poden tancar la comarca sense avisar». Baró va remarcar que els negocis de la vall «no són de multinacionals ni grans empreses, sinó de famílies, com els petits comerços, que necessiten la de gent del carrer». I es va demanar: «què fem ara amb el menjar?»