L'ospital comú transfronterer de la Cerdanya ha creat la Unitat Pediàtrica de l'Asma a Cerdanya (UPAC) que agrupa especialistes en pediatria, pneumologia pediàtrica, medicina de l'esport i infermeria del mateix hospital i del Pôle Pédiatrique de Cerdagne ALEFPA´.

L'accés a la UPAC es farà a través dels metges de família de l'Alta Cerdanya i el Capcir i dels pediatres d'atenció primària de la Fundació Hospital de Puigcerdà. Segons han explicat des del centre mèdic, en una primera fase, el metges realitzaran una consulta conjunta especialitzada a l'Hospital de Cerdanya, els quals prescriuran les proves necessàries com ara tests d'al·lèrgia, analítiques i en el cas dels infants de més de 6 anys, proves d'esforç. Posteriorment facilitaran un tractament en règim d'hospital de dia o d'hospitalització a temps parcial en funció del tractament que requereixi l'infant al S.S.R. Pôle Pédiatrique de Cerdagne, a Osseja. En aquest establiment mèdic els pacients rebran un tractament adaptat, educació terapèutica i tractaments de pneumopediatria especialitzats.

Els responsables de la nova unitat han apuntat que «tenint en compte que el 10% de la població pediàtrica presenta problemes de tipus respiratori com l'asma, el nou servei pot atendre uns 500 pacients en el conjunt del territori transfronterer de la Cerdanya i el Capcir». El nou protocol substitueix el que oferia a la Guingueta el centre especialitzat Les tout petits.