El Departament de Salut va informar ahir que s'han detectat dos casos positius de triquinosi en carn d'animals de caça procedent de l'Alt Urgell. Es tracta de carn de dos exemplars de porc senglar abatuts a Montferrer i Castellbò i a Coll de Nargó. Les notificacions provenen d'un establiment de manipulació de caça d'Andalusia. Atès que l'existència d'animals infestats suposa un risc de transmissió de la triquinosi dels animals a les persones, Salut insta a evitar el consum de carn no controlada sanitàriament. La transmissió de la malaltia també es pot donar per altres animals que hagin consumit carn infestada, com seria el cas de gossos, guineus, rates o ratolins, entre d'altres.

Salut recorda que la carn de senglar distribuïda pels circuits comercials, inclosos restaurants i comerç detallista, s'han d'haver obtingut necessàriament en establiments de manipulació de caça autoritzats i inscrits al Registre sanitari d'indústries i productes alimentaris de Catalunya (RSIPAC). Quant a l'autoconsum dels caçadors, cal que prèviament els animals abatuts siguin sotmesos a una inspecció veterinària després de la mort i, en especial, a un control de triquines. Salut adverteix que la congelació de la carn no garanteix la inactivació de les larves de triquina i que, per tant, no pot substituir l'anàlisi per detectar la presència del paràsit.