El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s'ha compromès amb els alcaldes dels municipis de la vall de la Vansa a millorar les comunicacions terrestres que connecten la zona amb el Berguedà i el Solsonès. Així ho ha dit aquest divendres després de visitar la primera fase de les obres de la carretera C-462 que enllaça la Seu d'Urgell amb Josa i Tuixén, que estarà enllestida aquest estiu. Concretament, es tracta d'un tram de quinze quilòmetres entre la cruïlla del nucli d'Ortedó i el d'Adraén.

La primera fase de les obres de millora de la carretera C-462 suposa una inversió de 3,6 milions d'euros i és previst que els treballs es reprenguin durant el mes de març, tenint en compte que les condicions meteorològiques dels mesos d'hivern gairebé impossibiliten la seva execució. Un cop enllestits, la segona fase que arriba fins al nucli de Tuixent, que consta d'uns vint quilòmetres i un pressupost de més de tres milions d'euros, es durà a terme durant l'any que ve.

Calvet ha explicat que, un cop completada aquesta actuació, en projectes futurs es contemplarà la continuïtat de la millora de la mateixa carretera en el tram que arriba al Coll de Port, a prop del límit entre les comarques de l'Alt Urgell i el Solsonès. El mateix es vol dur a terme a la C-563 que va cap al nucli de Josa i que també connecta amb el Berguedà, així com també a l'LV-4008 entre la cruïlla d'Ortedó, al municipi d'Alàs i Cerc (Alt Urgell) i la Seu d'Urgell. La idea, segons el conseller, és que «tots aquests eixos formin part d'una malla que generi més oportunitats al territori».

D'altra banda, Calvet també s'ha referit a les obres de Tresponts, a la carretera C-14. En aquest sentit, ha explicat que ja s'està desmuntant la màquina que ha fet la volta del túnel i que en les pròximes setmanes es duran a terme les instal·lacions internes que requereix la infraestructura. En aquest sentit, ha detallat que aquests treballs es poden allargar un parell de mesos i que, posteriorment, ja serà possible posar en servei aquest nou tram de la via. A més, ha destacat la importància d'aquesta actuació, que ha comportat una inversió de 35,4 milions d'euros, i suposarà passar d'una calçada de set a deu metres d'ample i guanyar en seguretat i comoditat.