L'Ajuntament de Llívia preveu construir 39 habitatges de protecció oficial. Els pisos es faran a una parcel·la de propietat municipal a la zona de l'avinguda dels Països Catalans, concretament al sector industrial. Dels 39 pisos, una part seran de titularitat de l'Ajuntament i la resta, de titularitat privada. Els pisos pertanyents al Consistori es destinaran al lloguer social.

De fet, seran els primers de lloguer social al municipi. Pel batlle de Llívia, Elies Nova, aquests pisos permetran promoure l'habitatge protegit al municipi i aproparan uns lloguers assequibles a aquelles famílies que ho necessitin.

Els nous habitatges també permetran pal·liar l'impacte que ha causat l'auge dels pisos turístics sobre el preu dels lloguers a la comarca. «A la Cerdanya, l'especulació ha estat a l'ordre del dia. Els preus dels lloguers han arribat a ser molt alts a causa del desgavell que hi ha hagut amb els pisos turístics», explica Nova. «Als habitants de la comarca, sovint, ens resulta impossible arribar als preus que se'ns demana», afirma l'alcalde de Llívia.

En els últims anys, moltes famílies han vist el preu del seu lloguer multiplicat. «Hem vist com a moltes famílies, en acabar-se'ls el contracte de lloguer, el propietari els doblava el preu o fins i tot, no els renovava el contracte perquè els sortia més rendible llogar-lo a turistes», comenta Nova.

L'Ajuntament fa anys que intenta convertir aquesta idea en una realitat. El projecte es va redactar el 2008, encara que, en aquell moment, segons apunta Nova, amb la crisi econòmica va decaure la construcció i es va haver d'aturar.

Es preveu que els treballs comencin a partir del 2022 i que s'allarguin fins al 2023. Els habitatges tindran una superfície entre 70 i 90 m?2; i el seu preu s'establirà conforme la legislació vigent d'habitatges de protecció oficial.

La intenció del Consistori és la de regular la temporalitat del lloguer, per així permetre la rotació i poder donar la possibilitat de gaudir d'aquests habitatges al màxim de persones possibles.