El distintiu de Geoparc mundial de la UNESCO requereix revalidacions cada quatre anys. I és aquest any quan el Geoparc Orígens ha de revalidar el seu distintiu. Dos avaluadors comprovaran aquest setembre, del 14 al 18, els progressos fets en els últims anys per revalidar el certificat que va obtenir el 2018, els progressos fets pels 19 municipis implicats, entre els quals hi ha Coll de Nargó.

En total, la visita preveu la participació dels diferents membres socis del Geoparc (19 municipis i dos consells comarcals) així com uns 50 agents clau i experts del territori, com són els agents rurals.

Els avaluadors visitaran diferents novetats i avenços que el Geoparc ha realitzat en termes de conservació del patrimoni, recerca, educació, visibilitat i desenvolupament sostenible.

L’itinerari preveu visites amb experts locals del Geoparc Orígens i a diferents museus i centres d’interpretació. A més, es mostraran les millores a les georutes del Geoparc com els nous panells i mesures de conservació al jaciment d’Orcau-2.

Cada quatre anys els Geoparcs mundials de la UNESCO revaliden la seva designació i són sotmesos a auditories sobre el territori. Aquestes són realitzades per dos avaluadors assignats per la UNESCO que viatgen al Geoparc per comprovar que els progressos duts a terme i comunicats en informes dirigits a la UNESCO, són una realitat.