Els productors de poma ecològica de muntanya Biolord , amb pomeres a la Cerdanya i el Solsonès entre altres comarques, auguren per aquesta tardor una collita que serà molt bona en el context de general de fruiters afectats per les gelades de la primavera en altres territoris. En aquest sentit, les condicions de les plantacions de la cooperativa, en alçada i amb un procés de producció més tardà, permeten obtenir una collita de pomes amb un bon volum i d’un color i sabor intens, segons han apuntat els productors.

Quim Surià a la Tossuda | ARXIU PARTICULAR

Des de la Cooperativa Biolord, amb productors ecològics a la Vall de Lord, Bellver i Isòvol, han explicat que les condicions adverses que van patir els fruiters a la primavera no van acabar afectant les plantacions de la Cerdanya com la Tossuda d’Olopte perquè fan la floració més tard. Això ha permès les pomeres consolidar la primera floració i oferir ja a partir d’aquest mes de setembre unes pomes que molt probablement acabaran tenint un calibre més gran que les de la producció convencional. Tant és així que una de les responsables de la plantació ‘La Tossuda’, Ariadna Salvador, conjuntament amb Quim Surià, ha explicat que preveu collir entre setembre i octubre uns 2.700 quilos de pomes, la qual cosa suposa 1.800 quilos més que l’any passat. Aquest creixement consolida el registrat l’any passat, quan Biolord va aconseguir introduir al mercat una producció total d’unes 400 tones de poma ecològica de muntanya. La cooperativa té una quinzena de productors amb plantacions al Solsonès, Berguedà, Cerdanya, Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça.

Més distribució local

Un dels reptes de la cooperativa Biolord pels pròxims mesos és enfortir i ampliar la xarxa de distribució local a fi efecte de poder arribar amb més facilitat al consumidor del Pirineu. En aquest sentit, els productors volen que les pomes que fan siguin presents a botigues, restaurants i mercats locals, per la qual cosa tenen previst activar contactes amb distribuïdors del territori i, alhora, mirar de participar en algun dels mercats setmanals.