L’hotel Esquirol de Llívia està de celebració. Aquest any el seu responsable, Edu Vidal, fa vint anys al capdavant d’un establiment ja considerat una de les referències del turisme de la Cerdanya. Des de l’experiència d’aquestes dues dècades i l’observació diària del turisme, Vidal apunta que el sector es recuperarà plenament de la sotragada econòmica per la pandèmia l’any 2023, i que destins com el Pirineu es beneficiaran d’un canvi d’hàbits en els viatgers.

Vidal és optimista pel que fa a la recuperació del sector hoteler una vegada hagi passat del tot la pandèmia, i s’aventura a posar dates: «La gent té ganes de poder tornar a viatjar. Creiem que el 2022 els nostres resultats estaran a prop dels del 2019, i que els nivells d’ocupació prepandèmia els assolirem el 2023». El gerent de l’hotel Esquirol de Llívia apunta que, després de la pandèmia, «els viatgers s’han tornat més exigents, i busquen destinacions segures, no massificades, allunyades de les grans capitals i a prop de la natura», per la qual cosa la Cerdanya i el Pirineu podrien, al seu entendre, reimpulsar-se com a entorns d’un nou turisme. Edu Vidal afegeix que aquest nou viatger ha anat canviant de manera paral·lela a la transformació interna del sector, amb uns hotels més tecnològics i uns visitants que esperen cada vegada més a fer les reserves: «En aquests vint anys hem passat de la contractació tradicional a l’escalada tecnològica sense precedents, que va culminar amb l’arribada de les OTAs. A l’hotel Esquirol ens vam haver de reinventar i apostar per les noves tecnologies. Sense anar més lluny, vam ser el primer hotel de la zona que vam començar a utilitzar la plataforma de reserves Booking». Vidal afegeix que en l’actualitat les aplicacions mòbils estan afavorint les reserves d’última hora: «els hàbits dels hostes estan canviant, i cada vegada reserven amb menys antelació».

Edu Vidal aprofita els vint anys al capdavant de l’hotel Esquirol per fer balanç de la seva trajectòria personal i professional rebent visitants a la Cerdanya. Vidal es va formar en Hostaleria a l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme de Sant Pol de Mar, i va cursar la carrera de Turisme a l’Escola Universitària Mediterrània a Barcelona. Ja amb la formació adquirida va encetar la trajectòria laboral i va obrir una agència de viatges a Barcelona, on va treballar fins que va decidir fer un canvi radical en la seva vida: «la casualitat i l’atzar van tenir molt a veure. Jo era un enamorat de la neu i de l’esquí, i pujava gairebé tots els caps de setmana a Llívia, ja que els meus pares hi tenien una casa. Un diumenge, de tornada a casa, aturats a la carretera, vaig dir a la meva dona que volia muntar un negoci de restauració a Llívia, ja que estava cansat de la vida estressada que tenia a Barcelona. L’endemà, en arribar a l’agència, vaig trucar a un amic per comentar-li la idea que portava al cap, i ell em va proposar quedar-me amb l’hotel Esquirol. No ho vaig dubtar, i en tres mesos ja era a Llívia al capdavant de l’hotel. Va ser un gir radical de vida».

La seva història tindrà continuïtat perquè la seva filla Maria començarà aquest any la cursa de direcció hotelera a l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme de Sant Pol.