L’Ajuntament de Puigcerdà ha aprovat un nou pla d’actuacions urbanístiques que tenen com a objectiu renovar els carrers que han anat quedant més deteriorats pel desgast i l’erosió del gel i la sal a l’hivern. En les pròximes setmanes el pla comportarà l’entrada de les màquines i els operaris en algunes de les principals vies del centre de la capital cerdana en un pla de treball que continuarà a la primavera amb altres actuacions al mateix casc urbà i els veïnats de la primera corona. 

El projecte comporta una inversió de 580.000 euros, de fons propis de l’Ajuntament, i l’actuació sobre una àrea que el mateix consistori ha xifrat en 23.000 metres quadrats de la trama urbana per tal de renovar-ne el ferm. El pla ha inclòs nou actuacions a la ronda dels Torreons, des del passeig de la Sèquia fins la plaça de l’Estació, un dels vials de circumval·lació del trànsit més importants de Puigcerdà perquè dóna accés des del costat de ponent de la vila a la zona del llac Shierbeck i l’Hospital de Cerdanya. També hi ha quedat inclosa la renovació del carrer Pont de Sant Martí i el carrer del Pas, el qual dóna continuïtat des de la ronda dels Torreons als veïnats perifèrics com ara el mateix del Pont de Sant Martí o la Colònia Simon i, també, els polígon industrial de l’estació. El tercer àmbit és el Camí de la Pedragosa en la seva intersecció amb el camí cap a Age, la quarta es farà a la plaça del Fort Adrià, la qual representa un dels principals aparcaments al centre de Puigcerdà. La cinquena actuació afectarà els carrers Higini de Rivera i Alfons Primer, des de l’entorn de l’institut Pere Borrell fins la confluència del carrer Coronel Molera i, en el cas del carrer Alfons I, el tram entre Coronel Molera i Higini de Rivera. En aquest cas, les obres afectaran alguns dels vials més cèntrics i que suporten més trànsit del centre de la capital cerdana, tant en caps de setmana per l’afluència de visitants com entre setmana per l’accés als centres escolars, els edificis de serveis del centre i els establiments comercials per part dels vehicles pesants de subministrament.  Aquests carrers són molt ombrívols i, doncs, són dels que reben més sal en episodis de gelades. L’Ajuntament també te previst actuar al carrer Camí antic de Llívia, un vial que dóna accés a la residència sociosanitària i que ara és de formigó que passarà a ser d’asfalt; al carrer de la Perxa, al de la Font d’en Lleres, que comunica el centre amb el tanatori i el cementiri, la ronda Joan Maragall i el carrer Pompeu Fabra del veïnat de l’Incasol. 

Segons ha explicat l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, «pràcticament totes les actuacions es faran posant als carrers aglomerat asfàltic, per bé que també n’hi haurà on es posarà formigó; aprofitarem les obres per, alhora, renovar també la senyalització horitzontal i canviar també altres elements si és necessari com ara reixes o tapes del clavegueram». L’equip de govern municipal ha iniciat ara els tràmits de licitació de les obres amb la previsió que algunes, les de trams de vials més curts, es puguin començar en les pròximes setmanes abans no comenci el fred més rigorós de l’hivern. Les de més envergadura es faran ja durant el primer semestre de l’any 2022.