Quatre famílies de l’escola Alfons I de Puigcerdà han denunciat que a causa la retallada d’hores de vetlladores de menjador, els seus fills amb Necessitats Educatives Especials que el curs passat feien ús del menjador s’han quedat sense aquest dret. Es tracta d’alumnes que, en canvi, sí que tenen atorgades beques-menjador des del Consell Comarcal de la Cerdanya. 

Una de les mares afectades, Eva Sabaté, ha explicat que «l’empresa que fa el servei del menjador es nega a acceptar els nostres fills i filles si el departament no posa més vetlladores». La mare considera que en el fons del problema hi ha un canvi en el sistema: abans les hores de vetlladores les atorgava el Consell Comarcal i ara ho fa el Departament d’Educació, «amb el resultat que un servei que havíem tingut els cursos anteriors, ara se’ns nega; fins i tot quan tenim atorgada la beca».

El director d’Educació a les comarques de Girona, Adam Manyé ha argumentat que «coneixem bé la problemàtica de l’Alfons I i, precisament, la setmana passada vam aconseguir dotar aquest centre de deu hores més de vetlladora de menjadors per a nens amb necessitats especials; des del dimecres 27 en tenen 20; a banda de les vetlladores d’horari lectiu que ja tenen o d’altres monitors de menjador». El representant del departmaent ha apuntat que entén «l’angoixa» que aquesta situació genera a les «famílies afectades» i assegura que es continuarà avaluant aquest cas concret al llarg del curs: «anem fent reunions periòdiques amb una comissió que té l’expertesa necessària per veure les necessitats concretes de cada cas, ho fem mirant les necessitats de cada mainada i no dels centres, i en el cas de l’Alfons I, que ens preocupa i hi estem a sobre, al gener podem intentar posar més hores si, esperem que sí, tenim pressupostos, i aconseguim més disponibilitat de recursos». 

L'únic centre de la Cerdanya

El grup de quatre famílies afectades han recordat que «l’escola Alfons I és l’únic centre de la Cerdanya que acull nens NEE» i que, tot i «el discurs d’escola inclusiva que es fa des de la conselleria», no entenen com Educació es nega «a posar el personal necessari, com havien fet fins ara, en un sector de la societat vulnerable com són els nens NEE». Davant d’aquesta situació, tot i l’increment d’hores aprovat pel Departament i la possibilitat que al gener se n’aprovin més, les famílies «exigeixen» al departament d’Ensenyament que «compleixi les seves obligacions i es posi fi a la vulneració dels drets fonamentals dels nens i nenes amb NEE tant a l’escola inclusiva com als menjadors inclusius». 

Des dels sindicats educatius, Xavier Pérez, de CCOO, ha assegurat que la denúncia de les famílies de Puigcerdà «és un cas que ens estem trobant en molts centres aquest curs» i ha remarcat que hi estan treballant.