Un informe fet pels Agents Rurals després de desplaçar-se al Planell de la Tosa, on s'està construint un parc solar per subministrar l'estació d'esquí andorrana de Vallnord – Pal Arinsal, apunta que 16.000 metres quadrats d'aquesta infraestructura es trobarien a l'Alt Urgell segons la cartografia catalana i espanyola. Això suposa un 77% de les instal·lacions, mentre que 5.130 metres quadrats més estarien al Principat, segons el document al qual ha tingut accés l'ACN. Tot i això, si es té en compte la cartografia andorrana, tots els terrenys estan dins el seu país. Els rurals esperen que l'Estat i Andorra determinin els límits fronterers en aquest punt abans de presentar denúncia, encara que en donaran compte al jutjat de la Seu d'Urgell.

Els efectius han delimitat amb GPS la superfície que ocupa el parc solar i a partir d'aquí, segons els mapes de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) i de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), han constatat que 16.000 metres quadrats d'aquesta es situen "a cavall de la frontera", en un terreny forestal propietat de l'EMD d'Os de Civís que forma part del Parc Natural de l'Alt Pirineu i de la Xarxa Natura 2000. Mentre, seguint la cartografia andorrana, d'Infraestructura de Dades Espacials (IDE) Andorra, tota la planícia forma part del domini esquiable de Pal i els terrenys són propietat del comú (ajuntament) de la Massana.

Des dels Agents Rurals han explicat que primer cal que tots dos països fixin el punt per on passa la frontera abans de poder continuar amb les diligències. Tot i això, donaran compte de l'informe al jutjat de la Seu d'Urgell amb caràcter informatiu, tenint en compte que al 2008 es va donar una situació similar amb la construcció d'unes basses d'aigua per produir neu en aquesta mateixa zona, que ara també s'utilitzen per fer activitats lúdiques. De fet, en aquella ocasió el cas es va acabar arxivant, precisament perquè els límits fronterers no estan definits en aquest punt.

Revisió de la documentació

Per la seva banda, el govern d'Andorra ha recalcat que el parc fotovoltaic que s'està construint a la zona del Planell de la Tosa per a l'estació de Vallnord – Pal Arinsal, és del principat, segons la cartografia oficial. Així ho ha destacat el ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, on també ha assenyalat que si les administracions espanyoles arriben a una altra conclusió sobre el punt exacte d'aquesta obra i consideren que es troba en territori de l'Alt Urgell, "evidentment hi haurà diàleg entre estats".

Jover ha explicat que de forma "proactiva" ja s'han posat en contacte amb les autoritats espanyoles després de publicar-se la notícia la setmana passada. En aquest sentit, ha dit que ells han de fer els processos que considerin escaients per verificar, des de la seva banda, si dictaminen que sí que hi pot haver un "punt de confusió" sobre la frontera pel que fa a la construcció de la infraestructura.

Llavors, ha afegit Jover, caldrà que les dues administracions s'asseguin per revisar tota la documentació que fixa els punts fronterers i mirar d'arribar a un acord entre estats. Jover ha assegurat que hi ha hagut "contactes" per informar que aquest punt existia, però ara cal que els tècnics facin les seves "oportunes verificacions" abans d'iniciar un diàleg polític sobre si hi ha o no un conflicte en aquest punt fronterer. En qualsevol cas, segons el govern andorrà, la cartografia oficial del principat indica que el parc fotovoltaic s'està construint en territori andorrà.

El ministre portaveu ha recordat que aquest tipus de procediments són "relativament habituals" a l'hora de revisar fronteres entre estats i més amb l'afegit que es tracta de zones de muntanya, que concentren poca activitat humana, i això implica que els conflictes fronterers sovint siguin "menors", amb un grau de provisionalitat que no hi ha en altres territoris.