L'Aeroport d'Andorra - La Seu d'Urgell ha estrenat aquest divendres els vols regulars que connecten els Pirineus amb Madrid. Al viatge inaugural d'aquesta ruta, operada per Air Nostrum -filial regional d'Iberia-, ha pujat, entre d'altres, el cap de govern del Principat, Xavier Espot, i el secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, que ha dit la infraestructura ha passar a ser "el punt de trobada dels Pirineus".

També ha destacat que aquest any es tancarà amb un volum d'operacions superior a les 7.000, fet que situa aquest aeroport per sobre d'altres camps de vol de l'Estat, com ara el de Valladolid, Pamplona o Sant Sebastià. Mentre, Espot ha destacat que aquest primer vol suposa un "pas endavant" a l'hora de "buscar mercats que hi puguin operar".

Gavín ha afirmat que la jornada d'aquest divendres és "molt important" i "obre finestres d'optimisme" de cara a l'any que ve. A més, ha destacat que la nova ruta suposa el reinici de l'activitat comercial regular després de 37 anys i amb expectatives de creixement. També ha posat en valor les aliances amb la resta d'administracions per fer-ho possible i ha assegurat que la infraestructura pirinenca és una "palanca" d'oportunitats.

Vols nocturns en un futur

D'altra banda, el secretari de Territori i Mobilitat ha anunciat que ja s'han adjudicat els treballs d'abalisament de la pista per poder acollir vols nocturns en un futur. A més, ha dit que dels divuit hangars que compta l'aeroport n'hi ha catorze d'ocupats per empreses del sector industrial i dels serveis.

Mentre, el cap de govern d'Andorra ha destacat que "després de molts anys i molts intents per desencallar l'ús de la infraestructura" finalment es fa realitat "un dels projectes més anhelats" pel Principat i les comarques pirinenques. A més, ha dit que l'aeroport és una nova "porta d'entrada" per atraure oportunitats de negoci i ha ressaltat la capacitat del país en l'àmbit de la cooperació transfronterera.

Espot ha subratllat que l'aeroport és un "instrument de millora" de tota la regió, al marge de les "fronteres polítiques". Finalment, ha detallat que encara queda un "llarg camí" en la gestió i promoció de la infraestructura però que espera que obtenir els "resultats esperats" d'aquesta feina. "Ho podrem fer i ho farem i aquest primer vol és un pas endavant, cabdal i irreversible en aquesta direcció", ha conclòs.

Per la seva banda, el director comercial d'Air Nostrum, Juan Corral, s'ha mostrat satisfet amb el percentatge d'ocupació dels primers vols, el qual és d'un 41% durant les festes nadalenques. En aquest sentit, ha dit que aquest volum és "històricament bo", tenint en compte que el llançament de la nova ruta s'ha produït en un context de crisi sanitària. També ha detallat que un 52% dels passatgers agafen l'avió per anar a Madrid i que el 48% ho fan en el sentit invers.

Pel que fa a la venda dels bitllets, Corral ha explicat que la pràctica totalitat s'està fent mitjançant la web de la companyia aèria i que esperen que pròximament s'incrementi del 9 fins al 30 o 40% el percentatge de compres efectuades per agents de viatges. El director comercial d'Air Nostrum també ha detallat que més d'un 30% dels viatges es fan per un període que supera els 7 dies i que un altre 18% són de cap de setmana. Finalment, ha dit que hi ha una part dels passatgers que provenen de las Palmas de Gran Canaria, Vigo, Menorca, Niça, Lisboa i Roma. De fet, la ruta permet establir connexions amb 81 aeroports de l'Estat, Europa i de caire intercontinental.

Cent passatgers en el primer dia de vols

Prop d'un centenar de passatgers, 42 d'ells a l'anada des de Madrid a l'aeroport d'Andorra-La Seu, han fet servit la ruta en el primer dia de vols, operats amb un ATR 72-600. Una de les primeres viatgeres que ha arribat a la infraestructura pirinenca ha estat la Charlotte. Aquesta jove ha explicat que els seus pares resideixen a Andorra i que ha aprofitat aquest vol per anar-los a visitar. Per ella, la posada en funcionament d'aquest servei serà molt útil i guanyarà temps a l'hora de viatjar entre Madrid i Andorra.

En aquest primer vol també hi ha anat segons residents de la Cerdanya. Poder arribar des de Madrid a l'aeroport alturgellenc amb avió els suposa evitar llargs trajectes per carretera. Altres passatgers l'han agafat expressament per estrenar el servei. Ha estat el cas de l'Adrià, un estudiant d'aeronàutica que no es volia perdre l'oportunitat de participar en la inauguració i el bateig d'un vol.

Els Bombers del mateix recinte de l'aeroport d'Andorra-La Seu han estat els encarregats del bateig amb les mànegues del camió. Tot plegat, ha estat després de la maniobra d'aterratge, que s'ha fet puntualment cap a un quart de cinc de la tarda. En sentit invers, l'enlairament s'ha produït poc abans de tres quarts de sis de la tarda.

Al viatge cap a Madrid hi anaven, bàsicament, residents andorrans que es dirigien a la capital espanyola per feina, com han explicat Juan Carlos Valladares i Pep Ramos. Tots dos han valorat molt positivament la posada en funcionament del servei i han parlat de l'estalvi de temps que els suposarà el desplaçament a la Madrid. Ramos ha parlat també la contribució que farà aquest servei per la dinamització econòmica d'Andorra.

La ruta d'Air Nostrum que va fins a Madrid opera dos cops per setmana. La companyia ha estat l'adjudicatària del concurs fet pel govern andorrà per impulsar noves rutes a l'aeroport. Per tal d'assegurar-ne la viabilitat econòmica del primer any d'explotació, l'executiu del Principat aportarà un màxim de 630.000 euros en funció de l'ocupació dels més de 200 vols previstos. L'objectiu és que en un futur també es posin en marxa vols cap a París i Lisboa.