La Cerdanya ofereix una noia eina digital que per primera vegada obre la visita virtual a bona part de l’extensa xarxa d’esglésies romàniques i altres edificis religiosos escampats per la vall, les quals suposen un dels seus principals atractius culturals i turístics.

El projecte, que ha comptat amb finançament de la Unió Europea i ha suposat una inversió de 50.000 euros, ha permès inventariar i fotografiar les esglésies dels disset municipis de la Baixa Cerdanya. Així, el Consell Comarcal ha activat una nova pestanya al seu portal de turisme en el qual hi apareixen els vincles als disset municipis i, a partir d’aquests, les visites virtuals a la setantena d’esglésies i edificis religiosos. El portal ofereix no tan sols imatges i un recorregut virtual a través de fotografies giratòries de 360 graus sinó que també informació històrica i arquitectònica de cada edifici.

Els responsables del projecte també han previst que l’accés a aquestes visites virtuals es pugui fer in situ afegint el vincle digital als plafons informatius que hi ha davant de les esglésies. D’aquesta manera, els visitants que arriben davant del temple i el troben tancat, poden fer-ne la visita virtual amb els seus telèfons fent la lectura d’un Codi QR. La nova possibilitat permet als visitants de la Cerdanya entrar ni que sigui digitalment a temples que sovint són tancats perquè no tenen un règim estable de visites. La nova web es projecta als visitants remarcant que «la Cerdanya presenta un ric i divers patrimoni cultural. És un territori únic que al llarg dels segles s’ha anat forjant i adquirint uns valors i identitat pròpia que està representada arreu del territori a través de l’arquitectura dels seus edificis. L’exponent més rellevant és l’arquitectura religiosa romànica, representada en gairebé tots els municipis, també són significatius els exemples d’arquitectura gòtica religiosa i els edificis representatius de l’estil eclèctic. Et convidem a viatjar a través del temps i viure una extraordinària i innovadora experiència virtual, obrint les portes de 69 edificis religiosos de la Cerdanya per mostrar, a tots els públics, la bellesa i majestuositat dels seus interiors».

L’inventari i fotografia de les esglésies de la Cerdanya ha format part del projecte PECT (Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial) de natura, cultura i intel·ligència en xarxa que el Consell Comarcal ha executat amb la Diputació de Girona, la Generalitat, la Universitat de Girona, altres consells comarcals i el Consorci Vies Verdes, entre d’altres organismes.

Les noves visites virtuals a les esglésies de la vall se sumen a les visites físiques que en els últims anys han impulsat des del Patronat Comarcal de Turisme sota el nom ‘Les claus de les esglésies de la Cerdanya’. Aquest programa s’ha consolidat amb èxit en els últims anys amb dues rutes, per la Solana i l’Obaga.