L’alcalde de Bellver, Xavier Porta i el seu fill Joan Porta del partit Endavant Cerdanya, han anunciat aquest dijous que dimiteixen com a alcalde i regidor de Bellver de Cerdanya. En una jornada en la qual s'han anat precipitant les notícies que corroboraven els rumors que sortien de l’Ajuntament en els últims dies, els dos polítics locals han confirmat definitivament la decisió a través dels canals oficials del consistori.   

Si bé en un primer moment, Porta ha argumentat que l’al·legació de SOS Pirineus i posterior denúncia al Síndic de Greuges sobre la suposada construcció d’una casa en terrenys no urbanitzables aprofitant una antiga barraca d’eines per part del seu fill i també regidor, Joan Porta, no és la causa principal de la seva decisió, la carta publicada al migdia al Facebook del consistori situa aquest afer en el centre de la renúncia. En aquest «comunicat oficial» adreçat al poble, l’alcalde argumenta que «són masses les pressions que estem rebent d’una oposició deslleial, falsa i preocupada únicament per la desqualificació constant cap a l’equip de govern i bàsicament cap a la meva persona a les xarxes socials. M’estic referint a la construcció que hem dut al terme d’Ordèn i que està totalment emparada en la legalitat. Totes les obres executades disposen de llicència. I, en aquests moments es tracta d’un cobert agrícola, sense electricitat, ni aigua, ni cuina i bany. Paral·lelament, s’ha sol·licitat la seva inclusió el catàleg de masies i cases rurals, ja que disposem de documentació que així ho acredita». 

Porta hi afegeix que «nosaltres hem actuat sempre de forma legal i transparent com demostren tots els informes adjuntats a l’expedient públic que hi ha a l’Ajuntament». Per això, hi conclou l’alcalde, «cal dir prou» i agraeix el suport rebut dels treballadors municipals. 

Anteriorment, l’alcalde havia remarcat que la polèmica per la construcció del fill ha estat la gota que ha fet vessar el got i ha explicat que la seva postura ha de servir per destensar l’ambient al poble i no influir en la decisió que ha de prendre Urbanisme en el cas de la casa construïda pel seu fill. En aquest sentit, arran de la publicació de l’al·legació per part de SOS Pirineus, fa dues setmanes van aparèixer a Bellver cartells contra la construcció de la casa.  

El centre de la polèmica

La recent denúncia pública per part de la plataforma ecologista SOS Pirineus, a través d’una al·legació, que l’Ajuntament havia inclòs en el nou catàleg de masies del poble un cobert agrícola construit pel seu fill i també regidor, Joan Porta, ha desfermat les dimissions. L’Ajuntament va incloure al catàleg de masies la nova construcció del regidor sota l’argument que s’ha aixecat sobre les runes d’una suposada masia, quan els ecologistes i l’oposició local defensen que allà tan sols hi havia una caseta d’eines d’una antiga explotació minera. La construcció ocupa un terreny molt visible conegut com a Ca l'Alay a la carena que domina Bellver des del poble d’Ordèn, a l’accés de Talltendre. La plataforma SOS Pirineus ha portat el cas al Síndic de Greuges i l’oficina d’aquest ens parlamentari ja ha iniciat els tràmits de demanda d’informació a les administracions. 

L’oficialitat de la renúncia ha de passar per un ple que també ha de designar la nova alcaldia. 

Carta de renúncia de l'Alcalde de Bellver

Carta de renúncia de l'Alcalde de Bellver Ajuntament de Bellver