Els contraris a la candidatura que proposa el Govern català per albergar els Jocs Olímpics d’Hivern de l’any 2030 al Pirineu han dut a terme aquest diumenge una gran manifestació a Puigcerdà que ha reunit a milers de persones per defensar el «no» a aquest projecte. Els organitzadors de la concentració, la plataforma Stop JJOO, l'han definit com a «històrica».

La manifestació ha començat al recinte firal de Puigcerdà. Allà s'han reunit tots els assistents que han arribat a la Cerdanya des de diversos punts de Catalunya per reivindicar el seu posicionament contrari respecte als Jocs. Hi han arribat una vintena d’autobusos a més de la gent que hi ha anat amb vehicle propi o en tren. A les 12 del migdia ha arrencat la marxa en direcció al centre de Puigcerdà. La manifestació ha sigut multitudinària. Segons la organització, hi han participat 5.000 persones i segons els Mossos, 2.500.

La marxa, encapçalada per Unió de Pagesos i cinc tractors, ha tallat la circulació a la rotonda de la plaça Comtat de Cerdanya i ha continuat per la N-152 fins a l’Avinguda Catalunya on s'ha començat a pujar al centre del municipi. Ja a dins de la vila, els veïns sortien dels establiments i als balcons encuriosits per la gentada que ocupava els carrers cridant lemes com «la terra no té preu, salvem el Pirineu»; «No als Jocs, ni aquí ni enlloc» o «trenta dies de festa, trenta anys de misèria», entre altres.

19

Protesta multitudinària a Puigcerdà en contra dels Jocs Oscar Bayona

A més de la marxa i de les diferents consignes que es cridaven durant la mateixa, durant la manifestació s’hi han pogut veure diversos exemples de tradicions catalanes com el ball de bastons o música tradicional en directe interpretada pels mateixos manifestants.

La manifestació ha arribat a la plaça del Call, al centre de Puigcerdà, a 2/4 de 2 del migdia. La plaça s'ha anat omplint a mesura que arribava la gent de la marxa i allà s'ha llegit el manifest de la concentració. Els portaveus de la plataforma, Helena Guillén i Bernat Lavaquiol, han exigit al Govern català la retirada de la candidatura i un gir en la planificació econòmica del Pirineu. L’acte s'ha tancat amb la interpretació en directe de la cançó «La terra per sembrar», que un grup de músics catalans encapçalat per l’aranesa Alidé Sans ha creat en contra de la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern. La jornada s'ha allargat fins les 5 amb actuacions de Cesk Freixas, Orquestrina Trama, Joina, Sorguen i PD Nanfu.

La plataforma Stop JJOO ha sigut la propulsora de la manifestació, però també ha comptat amb el suport de l’ANC que ha col·laborat en la logística de l’acte. En total i segons la organització, la manifestació ha tingut el suport de més d’un centenar d’entitats i d’organitzacions d’arreu del país. A la manifestació també hi han hagut representants polítics com la presidenta de la CUP, Dolors Sabater i el diputat Carles Riera o la presidenta d’En Comú Podem, Jèssica Albiach. També hi han assistit càrrecs electes d’ERC i JxCat a títol personal a més de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie.

Unió de Pagesos dona suport a la protesta però no es posiciona

Unió de Pagesos ha participat en la manifestació encapçalant la marxa. Tot i això, en el seu manifest el sindicat ha assegurat no posicionar-se ni a favor ni en contra dels Jocs d’Hivern però sí l’objectiu de defensar un model d’activitats econòmiques sostenibles a muntanya.

«Unió de Pagesos no acceptaria uns JJOO si aquests porten com a conseqüència la pèrdua de més pagesia i han de perpetuar un model turístic insostenible mediambientalment, territorialment i socialment», han dit.