Nou dels vint-i-dos municipis de l’Alta Cerdanya s’han adherit a la redacció del Llibre Blanc de la Catalunya Nord, «una eina per a municipis de totes les franges polítiques, de totes les mides i de totes les zones geogràfiques que volen impulsar la catalanitat com a factor de cohesió social», segons han explicat els seus responsables.

Els nou municipis de l’Alta Cerdanya que s’han compromès a desenvolupar el Llibre Blanc i les seves 55 mesures per catalanitzar la societat són Ur, Angostrina i Vilanova de les Escaldes, Bolquera, Èguet, Er, Estavar, Font-romeu, Sant Pere dels Forcats i Vallcebollera. En l’àrea d’influència cerdana, també s’hi han sumat els municipis dels Angles, Font-rabiosa, Formiguera, Matamala i Real, al Capcir. Pel que fa al Conflent, també limítrof amb la Cerdanya, la iniciativa ha aconseguit l’adhesió de 28 consistoris. Amb aquests municipis, el document suma 115 ajuntaments de les comarques al nord de la frontera estatal. El Llibre Blanc de la Catalunya Nord és una iniciativa de l’entitat Angelets de la Terra que suma ja la segona edició i programa la tercera per a l’any 2025.

El document inclou 55 propostes concretes destinades als càrrecs electes de les comarques nord catalanes a través de les quals es comprometen a «normalitzar l’ús del català i el seu aprenentatge, alhora que fomenten les tradicions populars, així com el desenvolupament de vincles amb la resta dels Països Catalans».