La Baixada dels Raiers de Coll de Nargó arriba a la seva 33a edició molt pendent de la UNESCO. L’organització ha de decidir enguany si la celebració és considerada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

I és que la Comissió de la UNESCO ha informat que la candidatura multinacional El ràfting amb fusta serà considerada per a la seva inscripció a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el pròxim mes d’octubre, mentre la decisió definitiva es farà al desembre. Es tracta d’una iniciativa conjunta presentada pels països d’Àustria, Txèquia, Alemanya, Letònia, Polònia i Espanya.

Edició de la «fi de la pandèmia»

L’Associació de Raiers de la Ribera del Segre encara l’edició amb il·lusió. El dia 13 d’agost, els Raiers de Coll de Nargó començaran l’enraida a partir de les 10 h del matí als Clops de Fígols, des d’on s’iniciarà la baixada, prevista per a les 12 hores del migdia.

Amb la fi de la pandèmia, torna el dinar popular tradicional per fer germanor a la plaça de l’Ajuntament. I l’ofrena floral a la font de la Dona del Raier, en honor a totes les dones que cuidaven la casa i la família en absència dels raiers (obra de l’artista Philippe Lavaill) es manté i tindrà lloc a les 16 hores. Abans, la construcció dels rais tindrà lloc entre el 8 i el 12 d’agost, a partir de les 19 hores a la plaça de l’Ajuntament del municipi.