El projecte de pessebre més gran del Pirineu, amb què Puigcerdà volia reforçar l'atractiu turístic durant la campanya de Nadal, ha topat amb un dels seus problemes més endèmics: el vandalisme. Un grup de brètols ha tornat a causar destrosses al pessebre monumental que presidia la plaça de Santa Maria i ha obligat l'Ajuntament a replantejar-se el projecte en vista als pròxims anys. En aquesta ocasió, a més, l'acció ha sorprès més, tant el consistori com els responsables policials, perquè es va fer a les 7 del matí, gairebé amb llum de dia.

El regidor de Governació de Puigcerdà, Ramon Serra, s'ha mostrat molt decebut per la bretolada i ha avançat que veu "molt difícil" que l'any que ve es pugui tornar a fer el pessebre. Serra ha explicat que "sí que el podríem fer en un lloc tancat, però precisament el que fa atractiu el pessebre és que estigui obert al públic enmig del carrer".

El regidor responsable de la seguretat a Puigcerdà ha desvelat que els cossos de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra havien establert una coordinació específica per tenir cura del pessebre durant la nit, però que no s'esperaven de cap manera que els brètols -que ja el van malmetre greument abans de la inauguració, a mitjan desembre- actuessin de dia. Aquest factor obre les sospites sobre l'autoria de gent amb casa a Puigcerdà, ja que els locals nocturns tanquen com a màxim a les 6 del matí, i amb el fred que ha fet aquests dies es fa difícil pensar que algú s'hagi estat al carrer més d'una hora, segons ha argumentat Serra. El regidor de Governació puigcerdanès ha avançat que els cossos policials han obert una investigació per intentar trobar els autors de la bretolada.

L'artista que ha fet l'obra, Agustí Garcia, ha explicat que el que li ha passat a Puigcerdà no li ha succeït en els vint anys que fa que munta pessebres a Catalunya, entre els quals el de la plaça de Sant Jaume de Barcelona. Garcia ha explicat que al principi, quan va veure la destrossa, va decidir no intentar recompondre'l. Des de l'Ajuntament, però, li van demanar que ho fes perquè, si no, l'estructura on se sustenta -que necessita uns dies per ser desmuntada- quedaria instal·lada sense res el que queda de campanya de Nadal.

Després dels actes vandàlics, Garcia ha retirat els cartells dels espònsors que envoltaven el pessebre, ja que no tan sols oferia mala imatge sinó que alguns també li han mostrat el seu malestar.