Tot i l'ambient festiu de la fira ramadera de Puigcerdà, els pagesos es mostren preocupats pels obstacles cada cop més grans per organitzar el certamen. L'Ajuntament cerdà dóna suport als ramaders davant les crítiques que ha rebut el certamen des del 2008 per part de l'entitat ecologista Animals Angels pel tracte rebut pel bestiar. I és que l'entitat ha demanat al Govern català que faci complir la normativa de benestar animal a la fira ramadera. El consistori, en boca del regidor de Ramaderia, Lluís Casanovas, va instar ahir l'entitat mediambiental a dialogar. "En comptes de fer arribar les seves queixes a la Generalitat, podrien parlar amb nosaltres. D'aquesta manera podríem arribar a un consens en els aspectes organitzatius de la fira", va manifestar quan es va donar el tret de sortida al certamen. Casanovas va afirmar que de moment des de l'Ajuntament no s'havia fet cap pas en aquest sentit, esperant que sigui l'entitat qui faci el primer contacte. De fet, ahir els ramaders i el mateix Casanovas van assegurar no haver vist cap membre de l'organització en aquesta edició.

Les crítiques que ha rebut el certamen per part de l'entitat i la insistència del Govern català han fet que els participants se cenyissin en alguns punts a la legislació, com per exemple la inclinació de la rampa d'accés als camions que transporten el bestiar. Hi ha altres punts, però, que consideren que són difícils d'assumir, com per exemple la instal·lació d'un envelat al recinte firal. Escoltant les converses que ahir mantenien els ramaders es constatava aquesta preocupació. "Els polítics [amb referència a la Generalitat] fan més cas dels ecologistes que de nosaltres", es lamentava el president de l'Associació de Criadors de Cavalls, Pere Tor. "És molt fàcil dictaminar polítiques assegut a la cadira d'un despatx. Haurien de venir aquí a veure realment com treballem", va afegir Assenci Gineste, membre de l'associació.

Tor també va fer esment de la caiguda del preu del cavall, un motiu més per caure en el pessimisme. En aquest punt, un altre membre de l'associació, Josep Bombardó, va afegir que percep cada cop més "desil·lusió" quan ve a la fira. I és que, per exemple, un pollí de set mesos pot costar entre 300 i 400 euros, quan fa cinc anys en valia 550. A més a més, les despeses de producció han argumentat especialment aquest any precisament per l'encariment del preu dels cereals, necessari per alimentar aquest bestiar.