La plataforma Salvem la Molina ha criticat l'aprovació i el canvi de vot d'ERC, el qual ha definit com un "salt en la desesperació" motivat per "pressions polítiques". Per a la plataforma, el canvi del vot és una nova mostra que "no ens podem refiar dels polítics". El grup de veïns ha alertat que una aprovació a través d'un govern de la Generalitat en funcions no pot ser bo per a un projecte que afectarà el poble durant els pròxims 25 anys. Davant l'aprovació in extremis del POUM, els responsables de la plataforma han avisat: "que tothom ho sàpiga, hem perdut la primera batalla, però n'hi haurà una altra. Quan la política i el poder s'ajunten per corrompre un espai comú com és la Molina, la veu dels ciutadans s'ha de fer més forta i ferma". La plataforma, que segons els seus portaveus ha recollit més de 5.000 signatures, espera ara que sigui la justícia qui dictamini si hi ha irregularitats en els afectacions puntuals que va denunciar fa més d'un any. L'entitat, però, ha lamentat que ja no podrà debatre la globalitat del projecte.

L'equip de govern d'Alp, del PSC, ERC i Independents, ja té el que volia: que el nou planejament urbanístic, sobre el qual fa tres anys que treballa, entrés al Govern de la Generalitat abans que el tripartit doni el relleu a CiU. L'alcalde, Cosme Ruaix, va aconseguir finalment un acord amb la regidora d'ERC, Judith Sanmartí, per tal que canviés el seu vot, i el mateix dia al vespre va celebrar un ple extraordinari en què va aprovar el planejament.

El que ha possibilitat l'aprovació és el vot favorable d'ERC, que el mes passat es va negar a donar-hi el vistiplau al·legant que el projecte presentava "dubtes". Ara, una negociació entre els tres partits del govern municipal ha desbloquejat la votació.

Requalificació aturada

Entre les concessions que han fet el PSC i Independents a ERC hi ha el manteniment com a zona rústica l'antic abocador de la Molina, on s'havia projectat fer un camp de futbol gràcies a una requalificació com a zona d'equipaments, segons ha explicat l'alcalde. Segons Ruaix, aquesta modificació no farà canviar l'opinió dels opositors al nou POUM però, "com a mínim, els donarà un motiu menys".

Cosme Ruaix ha assegurat que l'aprovació és una "gran notícia per a Alp" perquè evita haver de retardar entre un i dos anys el nou planejament. Ruaix ha argumentat que "molt segurament amb el nou Govern de la Generalitat hauríem arribat al mateix punt, però hauríem hagut de tornar a explicar-ho i fer-ho tot de nou". L'alcalde ha volgut posar llum sobre el planejament i ha avisat que difícilment Alp podria cometre irregularitats amb el seu POUM perquè altres eines urbanístiques supramunicipals, com ara el Pla Director del Pirineu, són molt restrictives.

El Pla Urbanístic d'Alp va quedar encallat el mes passat quan a última hora la regidora d'ERC va decidir no votar-hi a favor. Amb el ple ja reunit, l'alcalde va haver de posposar la votació perquè veia que no obtindria la majoria. En un segon ple, la situació es va repetir, de manera que els opositors del pla van considerar que ja no arribaria a Urbanisme en aquesta legislatura. Ara, però, se li ha obert una nova oportunitat.