La Cerdanya ha obert una nova etapa política. Amb nous agents, noves relacions entre els partits i nous ventalls de possibles pactes. Els actuals alcaldes de Puigcerdà, Bellver i Bolvir, Joan Planella (ERC), Xavier Porta (ERC) i Bartomeu Baqué (Independent) van presentar ahir la nova formació Endavant Cerdanya, amb la qual es presentaran a les eleccions municipals. L'acte va tancar mesos de converses entre ERC, Reagrupament i polítics independents locals i va consumar el divorci definitiu entre l'executiva nacional d'ERC i els fins ara seus principals representants electes a la comarca. La decisió de Joan Planella no ha rebut l'aval del partit, que la setmana que ve iniciarà el tràmit intern que pot acabar en l'expulsió.

Endavant Cerdanya es presentarà, de moment, a Puigcerdà, Bolvir, Bellver, Fontanals i Das amb els seus actuals alcaldes, de manera que per a ERC s'obre una nova etapa de treball encaminada a fer noves llistes municipals que substitueixin les que lideraven fins ara els alcaldes de Puigcerdà i Bellver. Josep Pous va donar suport al projecte tot esperant fer una llista a Llívia en la que ell no serà candidat.

Xavier Porta marxa d'ERC

ERC no iniciarà el tràmit d'expulsió de l'alcalde de Bellver perquè Xavier Porta ja se n'ha donat de baixa. Qui sí que té encara el carnet de militant és Joan Planella. En aquest sentit, l'executiva nacional d'ERC, que es reunirà dilluns que ve, tramitarà el cas a la comissió de garanties perquè avaluï la situació. Fonts del partit han apuntat que el més habitual en aquests casos és que aquesta comissió convidi Planella a abandonar per si mateix el partit tal com va fer amb Joan Carretero. L'exalcalde de Puigcerdà va decidir, llavors, marxar. En l'acte d'ahir, Joan Planella va assumir la possibilitat que sigui expedientat però va recordar que un acord de la secció local d'ERC de Puigcerdà va aprovar prioritzar el pacte unitari davant la disciplina del partit.

Una gestió des de la Cerdanya

Pel que fa al nou partit polític, els seus impulsors van explicar que té dos objectius principals. D'una banda, aconseguir governar el Consell Comarcal i, de l'altra, instaurar a la comarca una gestió feta i pensada des de i per a la Cerdanya. Els alcaldes que van protagonitzar l'acte de presentació van lamentar que sovint la Cerdanya s'ha vist gestionada i manada des de fora, i com a exemple van recordar el pacte que les direccions nacionals de CiU i PSC van imposar pel Consell Comarcal. Bartomeu Baqué va apuntar que el repte d'Endavant Cerdanya és fer llista als disset municipis i va avançar que els pròxims dies se n'aniran incorporant més. Baqué va explicar que pel que fa a la representació al Consell es posarà un conseller de cada municipi i repetirà el que tingui més vots. Xavier Porta va ser l'encarregat d'explicar els objectiu de gestió. L'alcalde de Bellver va afirmar que l'actual govern de CiU del Consell té la comarca paralitzada i va assegurar que Endavant Cerdanya farà una aposta per reimpulsar la gestió dels residus, la promoció turística i el foment de l'esport base. Per la seva banda, Joan Planella va fer èmfasi en la defensa de la comarca que farà el nou partit, tenint en compte també el nord de la vall. Planella va insistir en una Cerdanya forta gràcies al fet de tenir partits propis.