Els organitzadors de la Marxa Som han convocat a Puigcerdà l'inici de la columna de ponent, que ha de confluir a Montserrat amb les altres tres després de recórrer una part del territori. L'arrencada de la columna de ponent per la Cerdanya es fa coincidir amb la revetlla de Sant Joan i la festa de la Flama del Canigó.

L'entitat impulsora d'aquesta acció, que promou la democràcia participativa, ha tingut l'ajuda dels membres de la delegació local de l'Assemblea Nacional (ANC) per organitzar el trajecte i els actes que es faran al llarg de la marxa. La comitiva sortirà de Puigcerdà demà a les quatre de la tarda amb una visita oberta al campanar de Santa Maria. A les cinc, els caminants sortiran cap a Ger, on a les vuit es farà la primera assemblea local per recollir idees que després s'elevaran al Parlament perquè es tinguin en compte en la futura Constitució catalana.

La jornada es tancarà amb una botifarrada popular a les nou. L'endemà, a les vuit del matí, la columna sortirà cap a Martinet, on participarà en una visita al Parc dels Búnquers. A les sis de la tarda, la festa s'unirà amb la de l'arribada de la Flama del Canigó. A les nou es tancarà la jornada amb una sardinada popular i una foguera de Sant Joan. Els interessats a participar en aquesta marxa es poden inscriure a la pàgina web lamarxasom.cat.