Vuit professionals sanitaris de tot l'Estat participen durant aquesta setmana en la segona edició del Curs Internacional de Medicina d'Urgències en Muntanya en el seu segon nivell. Aquest curs, únic en tot l'Estat, se celebra a tres llocs més a Europa i en un altre a els Estats Units. És per això que els sanitaris del sud d'Europa que es vulguin formar han de venir al Pirineu català. El curs, organitzat per l'Hospital de Cerdanya, la Universitat de Girona i Mountain Medicine, està coordinat pel director mèdic de l'Hospital de Cerdanya i de la Càtedra de Medicina i Muntanya, Enric Subirats. Subirats assenyala que "qualsevol sanitari que vulgui treballar en rescat de muntanya és necessari que tingui aquesta titulació". La participació en el curs atorga l'acreditació de la Comissió Internacional de Rescat Alpí reconeguda a tot el món.

El Curs Internacional de Medicina d'Urgències en Muntanya està orientat a metges, infermers i tècnics de transport sanitari que treballin en grups de rescat organitzat o que s'estiguin preparant per a integrar-s'hi. Els requisits per poder participar en el curs, amb places molt limitades -només vuit- són ser sanitari, estar format en urgències i ser autònom en muntanya, que significa poder superar un grau cinc en escalada.

Les practiques del curs consisteixen a fer escalada, rescat de ferits en parets, en cova, en via ferrada, pràctiques de gruatge en helicòpter o rescats en barrancs. Subirats apunta que "en les pràctiques intentem que es trobin amb casos simulats en els diferents escenaris que es trobaran". A més de l'activitat pràctica, remarca Subirats, es "repassa" la part teòrica i es donen "conceptes nous".

Aquesta setmana els participants realitzen la part pràctica corresponent a l'estiu, el curs té una segona part que inclou el rescat en escenaris hivernals. Subirats manifesta que el curs es divideix en dos nivells, un primer nivell que "es pot cursar en molts llocs", i un segon nivell que només es fa "en cinc llocs en tot el món".

Subirats assegura que un cop realitzat el curs "els sanitaris estan habilitats per treballar en rescat a muntanya, és el mínim que demana la Comissió Internacional". "Tenen un mínim d'autonomia en muntanya i la capacitat d'improvisar i adaptar els coneixements mèdics en aquest ambient amb menys recursos i allunyats d'un hospital", afegeix.

El curs es realitza amb la col·laboració dels cossos de seguretat catalans, amb els Mossos d'Esquadra i Bombers de la Generalitat; espanyols, amb la Guàrdia Civil; francesos, amb la gendarmeria i Bombers Francesos; i andorrans, Bombers Andorrans.