Un senzill però saborós plat com és el trinxat elaborat a base de patata i col ha tornat a ser el protagonista de la principal mostra gastronòmica de la Cerdanya, la Festa del Trinxat, que és també una cita social a la Cerdanya.

Dissabte a la nit, un miler de persones van omplir la pista del pavelló poliesportiu en una nova edició de la Festa del Trinxat, que ha arribat als 24 anys d'existència. Aquesta és una cita marcada en vermell pels amants de la cuina cerdana, que consisteix en un sopar de gala que serveix d'aparador de la gastronomia local, amb el seu plat més reconegut -el trinxat- com a protagonista. El sopar és una trobada on cada any s'apleguen un miler de comensals, provinents principalment de Puigcerdà i altres poblacions de la Cerdanya i també d'altres comarques catalanes i poblacions de França i Andorra, que omplen el poliesportiu i gaudeixen d'un àpat que s'ha convertit en un gran aparador de la gastronomia local, amb el trinxat com a principal protagonista.

La celebració serveix per promocionar els productes de la ter-ra, amb ingredients com la col d'hivern una mica tocada pel fred, un dels principals d'aquest plat. Enguany les cols han estat ecològiques.

El sopar va començar pocs minuts després de les 9 del vespre amb una degustació d'embotits i formatges del Pirineu. A continuació es va poder degustar una crema de carxofes amb fetge gras d'ànec elaborada pel col·lectiu Cuina Pirinenca i que va donar pas al trinxat cuinat pels restaurants de Puigcerdà. El segon plat, vedella de Cerdanya amb cremós tofonat de nyàmeres, va estar elaborat també per Cuina Pirinenca, i les postres, cignes de nata, van ser a càrrec de diferents pastissers de la comarca.

Després de l'àpat hi va haver diferens sortejos i ball amb l'orquestra Montecarlo fins ben entrada la nit. Seguint la línia iniciada l'any passat, enguany l'Ajuntament de Puigcerdà ha tornat a optar per no polititzar la vetllada. Això va fer que només hi fossin presents alcaldes de la comarca, així com alguns batlles d'altres poblacions catalanes.

La Festa del Trinxat l'organitza l'Ajuntament de Puigcerdà i el Patronat Municipal de Turisme, amb la col·laboració de l'associació Cuina Pirinenca de la Cerda-nya i de diversos restaurants, pastissers, proveïdors i establiments de Puigcerdà i de la comarca.