La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell recupera la normalitat després de dos anys de pandèmia. El certamen ha arrencat aquest matí de manera oficial, amb l’acte inaugural que ha tingut lloc a la sala de plens de l’Ajuntament de la Seu, presidit pel conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, juntament amb l’alcalde urgellenc, Francesc Viaplana, el vicealcalde, Jordi Fàbrega, i la primera tinent d’alcalde de Desenvolupament Local i Ocupació, Mireia Font. 

Enguany, que el certamen celebra la 28a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, l’alcalde de la Seu ha remarcat la importància del sector ramader i lleter en el desenvolupament econòmic i social al Pirineu, "on els formatges són un dels nostres elements definitoris". Al seu torn, el conseller Torrent ha destacat que "la Fira de Sant Ermengol representa l’economia basada en la cultura, el territori i en la gent. Però no només representa un itinerari, sinó que també sostenta les bases de construcció del futur perquè allò que és tradicional és modern". 

La bona climatologia, acompanyada per la presencia d’una cinquantena de parades formatges i d’altres de productes de proximitat i ecològics, d’artesania i de mercat, ha afavorit que la fira es torni a viure amb la normalitat d’abans de la pandèmia, amb el Camí Ral de Cerdanya ple de visitants, disposats a gaudir d’un certamen que s’allargarà tot el cap de setmana. 

En el marc del lliurament de premis del 28è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, el conseller d’Empresa i Treball, l’alcalde urgellenc i la tinent d’alcalde Mireia Font, han lliurat a Pep Palau el premi Amic del Formatge per la seva contribució en la creació de criteris, la implantació de novetats i el manteniment de la qualitat de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu durant més de dues dècades.

També aquesta tarda ha tingut lloc un reconeixement públic a quatre formatgeries artesanes que fa 25 anys que són presents a la Fira de formatges Artesans del Pirineu. Les formatgeries homenatjades han estat: Mas Lladré, de Les Lloses (Ripollès); Formatgeria Castell-Llebre, de Peramola (Alt Urgell); Formatges Bauma, de Borredà (Berguedà); i Earl Elichabia, de Licq Athery, Pirineu francès). Els formatgers i formatgeres més ‘veterans’ de la Fira han rebut a mans de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i de l’alcalde de la Seu el cartell emmarcat de la Fira de Sant Ermengol com a obsequi.