Regió7

Regió7

Els criadors de cavalls reclamen un ens públic que reguli i impulsi el sector

Els ramaders reunits aquest cap de setmana a Puigcerdà veuen necessari un òrgan com el nou Institut Català de la Llet

Un criador de cavalls a la Fira de Puigcerdà aquest cap de setmana durant el concurs de la raça cavall pirinenc català | MIQUEL SPA

Els criadors de la raça cavall pirinenc català volen que la Generalitat s’impliqui en el sector de la mateixa manera que ho ha fet en altres subsectors de la ramaderia, com ara el boví, per tal de reimpulsar les explotacions equines i, alhora, la comercialització de la carn de cavall com a producte de qualitat. En aquesta línia, l’Associació de Criadors de Cavalls de Cerdanya, inscrita en la Federació del Cavall Pirinenc Català, ha demanat la constitució d’un òrgan públic que reguli i impulsi el sector. Els criadors s’han retrobat aquest cap de setmana a Puigcerdà en una fira ramadera que ha esdevingut un any més, per mitjà del concurs morfològic, una de les puntes de negoci.

En els últims mesos, el Departament d’Agricultura ha impulsat la creació de l’Institut Català de la Llet, un ens que neix amb l’objectiu de donar valor a la llet i els seus derivats com a aliments saludables i sostenibles des d’un vessant més científic i promoure’n així el consum, segons han explicat des del mateix departament. El nou ens, amb seu a l’Alt Urgell, és liderat i gestionat pel mateix sector lleter i s’ha constituït una fundació amb un patronat que tindrà un equip de gestió i un consell assessor científic. Des del sector del cavall han apuntat que els criadors de pollins necessiten un projecte similar per acabar d’impulsar no tan sols la coordinació i la difusió d’aquest subsector, sinó també per rellançar el consum de la carn de cavall, projecte en el qual els ramaders fa anys que treballen.

Aspecte de la zona de corrals on s’han mostrat uns 600 cavalls | MIQUEL SPA

El sector del cavall a la Cerdanya es manté amb l’activitat diària d’uns 130 ramaders que formen l’associació. D’aquests, una desena tenen l’explotació exclusivament dedicada al cavall. La resta de famílies de la pagesia cerdana mantenen la cria del cavall de raça pirinenca catalana, l’antigament anomenada hispanobretona, com una activitat complementària amb el punt de romanticisme que provoca l’estima per l’animal. La Fira Ramadera de Puigcerdà ha portat al recinte firal del polígon de l’Estació sis-cents caps de bestiar, dels quals se n’han venut uns dos-cents.

La resta s’han dedicat a l’exposició i al concurs. De tota manera, durant la setmana prèvia a la fira, els compradors de cavalls, molts dels quals provenen del País Valencià, on hi ha molta tradició al cavall de carn i arrossegament, ja han tancat les transaccions amb els ramaders de la comarca. En aquest sentit, els preus actuals del pollí i el semental estan en la banda alta de la forquilla, segons han apuntat alguns dels participants a la fira. El preu del pollí es paga entre 2,8 i 3,2 euros el quilo, de manera que un pollí de 300 quilos s’ha venut per uns 900 euros.

D’altra banda, els sementals, la venda dels quals està més subjecta a la situació concreta del venedor i el comprador, s’han situat al voltant dels 2.000 euros de mitjana. En aquest escenari, el gran repte dels ramaders especialitzats en la cria del cavall de carn, molt més robust i salvatge que el de sella, és aconseguir consolidar un segell alimentari. Aquest segell i la seva promoció arreu com un aliment saludable continua sent el principal repte dels criadors del Pirineu.

Una producció de 1.594 pollins per al mercat carni, que queda lluny del boví i el porcí

A Catalunya hi ha, segons l’última actualització del Departament d’Agricultura, 5.749 explotacions d’èquids, amb un total de 31.182 places. Aquesta és una xifra molt semblant a la d’explotacions porcines, 5.849, per bé que, en aquest cas, el nombre de places és de quasi deu milions de caps de bestiar, i de bovines, en són 6.423.

Per comarques, la Cerdanya té uns 130 ramaders que crien cavall de la raça pirinenca catalana inscrits en l’associació, els quals conviuen amb 302 explotacions bovines, 82 d’ovines, 46 de cabres i set de porcs. A Catalunya, l’any passat es van sacrificar per a carn 1.594 pollins, els quals van aportar al mercat 314 tones, una xifra que queda molt lluny dels 502.229 caps de bestiar boví sacrificat per al mercat alimentari i els més de 24 milions de porcs.


Compartir l'article

stats