Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) té previst que les seves estacions comencin la temporada d’hivern entre el 2 i 3 de desembre, però la Molina, a la Cerdanya, si les condicions ho permeten, podria avançar l’obertura. La Molina té prevista la seva obertura "el dia 2 de desembre o bé tan aviat com les condicions de neu ho permetin", segons han explicat fonts de l'empresa pública. L’horari d’obertura de La Molina serà de 9h a 17h, a excepció del Telecabina, que tindrà un horari de 9h a 16h.

També pertanyen a FGC altres estacions, Vallter, Núria, Espot i Port Ainé. Vallter té previst iniciar la temporada com La Molina, però també està pendent de la neu que hi pugui haver i les condicions en què la puguin tenir.

A Vall de Núria, el tren cremallera reprendrà el servei continuat el 2 de desembre després del tancament els dies feiners del mes de novembre. És la mateixa situació que les dues estacions del Pallars, tot i que aquí hi ha més bona concidió de neu. El 3 de desembre obrirà l’estació de muntanya amb el Parc Lúdic i les activitats d’hivern i, si les condicions acompanyen, obrirà també l’estació d’esquí. L’horari previst de funcionament de l’estació serà de 9h a 16.45h.

L’horari previst d’obertura, tant per Espot com per Port Ainé, serà de 9h a 16.30h.

L’estació de Boí Taüll preveu la seva obertura divendres dia 2 de desembre amb un horari de 9h a 16.45h.

Estacions dinàmiques i sostenibles

El model que seguiran les explotacions d’FGC Turisme, en un any on el context energètic és més condicionant que en temporades anteriors, és el d’"estacions dinàmiques", segons ha explicat la mateixa empresa. Les mesures d’estalvi que es prendran variaran en funció de l’estat de les pistes, la qualitat de la neu, les condicions meteorològiques i l’afluència de visitants. Es prioritzarà que l’afectació cap a l’usuari sigui la mínima.

FGC ha estat incorporant progressivament mesures d'eficiència energètica, aconseguint en els últims anys una reducció de les emissions de gasos efecte hivernacle del 66% i del consum d’aigua fins a un 26%.

D’altra banda, el procés de digitalització en el sistema de forfets ha permès a les estacions d’esquí i muntanya d’FGC conèixer el nombre i els moviments dels visitants en temps real. I creuen des de la direcció que "això permetrà ara optimitzar els serveis que s’oferiran als visitants, generant el mínim impacte. Per tant, les mesures per a garantir la sostenibilitat energètica que es poden prendre al llarg de l’hivern seran variables i adaptades a les necessitats de cada equipament turístic".

En aquest sentit han indicat que "aquestes mesures poden passar per prioritzar la producció de neu en els períodes energètics més econòmics i quan les condicions de temperatura i humitat siguin les més òptimes. També hi haurà un control exhaustiu dels gruixos de neu per no produir-ne més de la necessària. S’afavorirà la reducció del consum de combustible de les màquines de preparació de pistes, adaptant-la a la qualitat de la neu. Una de les mesures és la possible modificació dels horaris segons l’afluència d’esquiadors".

Una acció que han implementat les estacions en els últims anys és la gestió de la il·luminació, actualitzant progressivament la lluminària estàndard per altres amb tecnologia LED. També hi ha un control de la temperatura en la calefacció de les dependències i espais comuns per assolir la màxima eficiència energètica.