L’IEC dicta els tres finalistes i obre la votació pel Cerdà de l’Any 2022

Fins al dia 20 d’abril es pot votar el Cor Tranfronterer, Pep Lizandra o el Concurs de Gossos

La cerimònia del Cerdà de l’Any en una edició anterior | IEC

La cerimònia del Cerdà de l’Any en una edició anterior | IEC / Miquel Spa. Puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

L’Institut d’Estudis Ceretans ha obert el termini de votació dels tres finalistes del premi Cerdà de l’Any 2022, els quals són el Cor Transfronterer de Cerdanya, el músic i activista cultural Pep Lizandra i l’Associació dels concursos de gossos de pastor d’Oceja. L’IEC ha fixat de termini fins al dia 20 d’abril per votar. Els vots es poden emetre telemàticament a través del portal web de l’entitat, www.ie ceretans.org, o presencialment als ajuntaments de la vall.

La cerimònia d’entrega del Cerdà de l’Any 2022 se celebrarà el diumenge dia 30 d’abril al Foyer municipal d’Angostrina. Fins aleshores, l’IEC no farà públic quin dels tres finalistes s’emporta el guardó. Es tracta d’un premi que, des de l’any 1985, reconeix la tasca de persones, institucions o entitats en el foment i promoció de la Cerdanya en tots els àmbits socials i culturals. En els últims anys, han estat guanyadors el Grup de Recerca de Cerdanya, el Cos de Bombers voluntaris de Puigcerdà, la promotora del Català a l’Alta Cerdanya Monique Guerrero i l’Associació Àliga ASC de lluita contra el càncer a la vall.

Segons ha argumentat l’IEC sobre els tres finalistes d’aquesta edició, «el Cor Transfronterer de Cerdanya (CTC) va ser creat ja fa dotze anys, per iniciativa de les corals Carol de l’Alta Cerdanya i La Capella de Santa Maria de Puigcerdà, de la Baixa. Actualment té 52 coristes amateurs de les dues bandes de la comarca».

El segon finalista, Pep Lizandra, «va néixer a Barcelona l’any 1955. Des de molt petit pujava a Músser, es va casar amb una filla del poble i s’hi va quedar a viure. Durant 25 anys es va guanyar la vida fent formatges, fins que el 2007 va traspassar el negoci i ara es dedica exclusivament a la seva gran afició: la música».

Pel que fa a l’Associació dels concursos de gossos de pastor d’Oceja, «existeix des del 1985 i aplega de mitjana una vintena de dones i homes de totes les edats, de mitjans socials variats i procedents de diferents pobles cerdans, que organitzen la jornada de concursos de gossos pastors de treball en ovelles d’Oceja, l’últim diumenge de juliol, i també la marxa dels contrabandistes».