Llívia excava el centre del fòrum ja lliure de les xarxes de serveis

Els arqueòlegs activen una campanya sobre la qual posen expectatives de nova informació

Arqueòlegs treballant al jaciment romà de Llívia | AJ LLÍVIA

Arqueòlegs treballant al jaciment romà de Llívia | AJ LLÍVIA / Miquel Spa. llívia

Miquel Spa

Miquel Spa

L’Ajuntament de Llívia, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) han inicat aquesta setmana la campanya anual d’excavacions a les restes romanes que volten l’església amb, per primera vegada, la part central del jaciment lliure de les canalitzacions de serveis que n’impedien el treball en detall.

El director del programa Iulia Libica, Josep Guitart, i el director de l'excavació, Cèsar Carreras, han fet ja aquesta setmana una primera visita al jaciment amb l’objectiu d’organitzar els treballs que s'han de desenvolupar en les pròximes setmanes. En aquest sentit, el fet que els serveis i els subministraments que passaven pel mig del jaciment, d’electricitat, aigua i gas, ja van ser trets a final de l’any passat com demanaven els arqueòlegs, permetrà que els treballs d'excavació es focalitzin en la part més central del jaciment. Això permet els tècnics apuntar que a la finalització d'aquesta campanya, l'espai s'haurà pogut descobrir totalment donant noves dades sobre el fòrum romà que amaga, el més gran excavat al Pirineu. Aquesta primera fase d'excavacions del 2023 es portarà a terme durant el mes d'abril i finalitzarà el 31 de maig, mentre que la segona es farà els mesos d'agost, setembre i octubre. Pel que fa a la campanya amb estudiants, es farà del 27 d'agost al 8 de setembre.

Els treballs sobre el jaciment del fòrum romà responen al compromís de la Generalitat, la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Llívia, la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica establert ja des de l’any 2013, quan es va iniciar el projecte. Els treballs d'excavació els dirigeixen els arqueòlegs Cèsar Carreras, Òscar Trullàs i Jordi Guàrdia amb la participació també de l'empresa Arqueòlegs.cat .

Les restes es van descobrir el 1997. L’any 2013 els arqueòlegs van constatar que es tractava de les restes d’un fòrum romà que, amb més de 42 metres d’amplada, esdevenia excepcional al Pirineu. Els historiadors han situat la seva construcció i ús en l’època entre els emperadors August i Tiberi a l’entorn del primer segle d.c..