El Consell de la Cerdanya ha organitzat una brigada comarcal que durant un any farà feines per tota la vall vinculades a les competències de l’òrgan i, alhora, ajudarà a les brigades municipals que ho necessitin. El nou grup de treball s’ha configurat amb un pla de reinserció laboral.

El Consell Comarcal s’ha adherit al Programa de Treball i Formació del Serveis d’Ocupació de Catalunya (SOC) Anticipada de l’any 2023 amb la contractació de quatre persones com a brigades municipals i una coordinadora del programa, segons ha explicat el mateix òrgan comarcal. Aquesta actuació està impulsada i subvencionada pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) amb fons rebuts del Serveis Públic d’Ocupació Estatal (SEPE). Així, el programa «ofereix la possibilitat de tornar a incorporar-se al món laboral a persones que porten temps sense treballar per raons d’edat, de situació social, de manca d’experiència professional». Al llarg d’aquests dotze mesos els membres de la nova brigada realitzaran feines del Consell Comarcal, com l’ajuda en el Banc d’Aliments o en el Préstec d’ajudes tècniques de Serveis Socials i, també, feines pels ajuntaments de la comarca, col·laborant amb les seves brigades municipals. En aquesta línia, el consell també disposa d’un tècnic i una brigada forestal que duen a terme tasques de sanejament en els senders de la comarca. Aquesta acció es pot realitzar gràcies a l’aportació econòmica dels ajuntaments de la comarca i de la subvenció que atorga el departament de Territori de la Generalitat a cada comarca del Pirineu per la realització d’actuacions de manteniment de camins no rodats.

Des del mateix Consell han explicat que les dues brigades, com a acció conjunta, han realitzat una formació teòrica i pràctica de desbrossadora, subvencionada pel Pla Agrupat de Formació Contínua per a funcionaris i personal laboral de l’administració local 2023 per tal d’adquirir coneixements sobre les tasques que realitzaran. El programa formatiu es complementarà amb un curs sobre murs de pedra seca també subvencionada per l’AFEDAP.