El lloguer de cases és un dels formats preferits per les famílies i grups d’amics que visiten la Cerdanya. En aquest estiu, després d’un juliol fluix, l’agost s’ha disparat la demanda fins a obligar les empreses del sector a penjar, com en el cas dels hotels, el cartell de complet.

«Tot ben ple. Aquest pont del quinze d’agost i tot el mes. Avui tinc vuit entrades, demà deu, demà passat dotze, i així anar fent». Així ho explica Lourdes Fuentes, responsable de l’empresa Bio Bio Serveis, una de les de referència en el lloguer de cases turístiques, amb una trajectòria de 13 anys i un catàleg de 147 cases. Aquest pont de la Mare de Déu d’Agost les 147 cases són plenes, amb una mitjana d’ocupació de cinc persones, la qual cosa equival a gestionar, tan sols, l’empresa Bio Bio Serveis, més de 730 persones. La punta de treball obliga ara la companyia a ampliar la plantilla laboral amb quatre persones per netejar contínuament les cases que van quedant lliures i dues treballadores més per coordinar les entrades i sortides. A la temporada baixa l’empresa ocupa de manera permanent quatre persones. Lourdes Fuentes explica que «aquest any ve més gent que l’any passat perquè hi ha més rotació. Les reserves són per a menys dies, normalment per a dos, tres o quatre dies en general. L’any passat s’hi estaven més dies. Això al final comporta que acabi venint més gent a la Cerdanya».

Entre el lloguer de cases i les de segona residència, amb un parc al voltant de 15.000 cases, la Cerdanya fixa el percentatge d’habitatges destinats al turisme en el 80% en el cas dels municipis més turístics com ara Fontanals, i per sobre del 70% els que no ho són tant, com ara Bolvir, Ger, Guils i Llívia. Així doncs, Fontanals de Cerdanya, amb els nuclis majoritàriament residencials d’Urtx, el Vilar d’Urtx, Queixans, Soriguerola i les Pereres, té un índex de segones residències del 81%.

Das i Alp tenen el 79%, i Bolvir el 77,7%, de manera que tan sols en tres de cada deu cases hi viuen tota la setmana.

Dues grans firmes de lloguers i molts petits propietaris

A la Cerdanya hi ha dues empreses grans de gestió de cases i apartaments per a lloguer turístic. De la mateixa dimensió de Bio Bio Serveis, que gestiona quasi 150 habitatges, al sector local hi ha Welcome Guest. El sector també es nodreix d’una desena d’empreses més petites que tenen un catàleg d’una desena d’habitatges o un bloc d’apartaments. A cada municipi hi ha famílies que gestionen apartaments que sovint són en edificis antics rehabilitats. Tant és així que la recerca simple a plataformes de lloguer turístic evidencia més de mil habitatges tan sols a la Cerdanya gestionats tant per particulars com per agències professionals, lluny dels 300 que disposa l’Idescat.