Puigcerdà s’aboca aquest cap de setmana en les dues jornades centrals de la Festa del Llac, la cita festiva que tradicionalment serveix per tancar la temporada turística de l’estiu i acomiadar les famílies d’estiuejants. La Festa de l’Estany arriba aquest estiu amb novetats al seu acte més emblemàtic, la rua de carrosses de diumenge, tant en la del migdia com la de la nit. L’Ajuntament i la mateixa comissió de Carrossaires han eliminat el format de premis classificatoris i amb compensació econòmica per tal d’eliminar el component competitiu que generava.

El jurat de la rua de carrosses ja no designarà un primer, segon i tercer classificat amb una dotació econòmica sinó que atorgarà trofeus a les carrosses més original, més engalanada i més artística. Finalment també s’entregarà un premi a la Col·laboració Especial. El regidor de Festes, Pol Ravetllat, ha explicat que «hem canviat el sistema, amb un format acordat amb la comissió de Carrossaires, perquè abans la classificació i els premis generava toxicitat entre les carrosses; es deia que una era millor que l’altra i, en haver-hi també diners entremig, no generava espectacle sinó una competició no sana. Per això hem decidit donar guardons i no dictaminar quina és millor o pitjor». Amb aquest sistema, l’Ajuntament donarà 1.500 euros fixes a cada carrossa i repartirà els 4.000 euros que abans es destinava en premis a les mateixes carrosses presentant la justificació de les despeses. «D’aquesta manera», apunta el regidor, «també donem més oportunitats a les carrosses petites a qui els costava més obtenir premi».

Pel que fa a la composició de la rua, aquest any hi haurà dinou carrosses, és a dir quatre més perquè hi ha nous grups amb els del circ, la Brincadieira o la figura festiva Kerresetcaps. La comitiva també ofereix una novetat pel que fa a la programació ja que sortirà de la plaça de l’Estació una hora abans, cap a les deu del matí, amb la finalitat que la fi de festa es pugui avançar també una hora, cap a les dues del migdia, a la plaça Santa Maria.

Una altra de les grans novetats de la rua de carrosses és que la nocturna, que oferiex la il·luminaicó com a atractiu, sortirà de la Residència Sociosanitària per tal que els avis també la puguin veure. Es tracta d’una mesura que van demanar els mateixos interns.

Un programa d’una setmana amb pressupost de 50.000 euros

Després d’uns anys amb el format del programa ampliat, ja es pot dir que Puigcerdà viu a l’estiu dues festes majors. La tradicional del Roser, el mes de juliol amb la Setmana Cultural de complement, i la del Llac. Aquesta cita ha passat de centrar dos dies el tercer o quart cap de setmana d’agost a ocupar tota la última setmana del mes. L’Ajuntament ha destinat aquest any a la festa un pressupost de 50.000 euros, una quantitat que clona la de l’any passat atès que el consistori treballa aquest any amb el pressupost prorrogat de l’any passat.

En el programa d’aquest any, amb actes des de dilluns, també s’hi ha afegit com a novetat una jornada de jocs i tallers de fusta per a infants que ocuparà la plaça del campanar el dissabte tant al matí com a la tarda. En el taller els participants podran crear figures de fusta.