El conductor del tractor que portava la carrossa accidentada diumenge a Puigcerdà a la Festa de l’Estany va donar negatiu en el test d’alcoholèmia que li van fer agents de la Policia Local del municipi i tenia tota la documentació del vehicle en regla, segons va explicar el regidor de Seguretat i Mobilitat de la capital ceretana, Francesc Armengol. Ell mateix va explicar, però, que les carrosses són estructures que munten les colles sobre remolcs. I va indicar que aquests grups han de tenir les seves pròpies assegurances justament per responsabilitats en casos de possibles accidents durant la cercavila.
Armengol va explicar que l’expedient de l’accident continua el seu procés policial. En el termini d’una setmana, govern i entitats faran una reunió per tractar sobre l’accident. Armengol ha especificat que «davant un incident d’aquestes característiques s’actua com si fos un accident de trànsit».
El regidor va apuntar que després de cent vint anys que fa que se celebra la cercavila de les carrosses no s’havien trobat mai amb una situació similar. Ni a la desfilada del migdia ni a la del vespre. «Va ser un accident fortuït del qual es desconeixen les causes ara per ara. Esperem l’atestat de la Policia», va afegir Armengol. L’anàlisi de les causes se centra a veure fins a quin punt va tenir incidència la pluja o bé si hi havia algun dèficit en la subjecció de l’estructura escenogràfica muntada sobre el remolc.
El regidor també va recalcar que quan es participa en un acte de la vila d’aquestes dimensions, cada grup ha de tenir la seva assegurança en regla. «Ara és moment de descansar. Tot és massa recent. Deixarem passar una setmana de reflexió i quan tinguem les properes reunions amb la comissió de la festa i les carrosses, posarem els fets sobre la taula i els analitzarem», va afirmar el regidor.
El cas continua obert per acabar determinant les causes de l’accident. Una de les joves, que té lesions greus a la columna per l’esclafament de vèrtebres, és l’única dels 19 ferits que continua ingressada a l’Hospital Transfronterer de Cerdanya. La resta de ferits ja es recuperen a casa.
L’accident va tenir lloc diumenge al matí, un cop finalitzat el recorregut, l’escenografia es va desplaçar i les persones que anaven a sobre del remolc van caure. Els fets van passar quan el tractor i la carrossa feien un gir a la sortida de la plaça de Santa Maria. Dinou persones de la colla Som Tribu van resultar ferides. Va fallar l’ancoratge que sostenia la part escenogràfica a sobre del remolc on anava muntada. En desequilibrar-se i inclinar-se cap a un costat, la plataforma que representava un vaixell viking naufragat, 19 persones que hi eren al damunt com a personatges de l’escena van caure i es van lesionar. D’aquestes, setze van ser ateses i donades d’alta per les quatre unitats dels SEM que els van atendre al lloc dels fets. Les altres tres van tenir lesions més importants que van requerir atenció hospitalària. Però només hi va haver una hospitalitzada.
Els representants de la colla Som Tribu no han volgut donar més informació sobre l’estat de salut de l’afectada per «evitar generar més enrenou i sobretot per respecte a la ferida». L’associació Som Tribu, segons representants del grup, ha rebut el suport del consistori i de la resta de grups. Ahir, lamentaven els fets ocorreguts, però no van voler fer declaracions sobre les causes de l’accident.
Es dona el cas que la carrossa que va tenir l’accident va ser una de les guanyadores de la desfilada. Es va endur un premi a la millor «carrossa més artística i creativa», amb una dotació de 1.500 euros.
Després de deu edicions participant a la desfilada de carrosses de la Festa de l’Estany, l’associació Som Tribu va escenificar una tripulació de vikings i escuders que tenien com a objectiu combatre els monstres que custodien el món nòrdic, per tal d’arribar al Carib. Som tribu es marcava un segon objectiu com és el de desfilar trencant els estereotips de grups que poden tenir biaixos racistes i que són poc respectuoses amb alguns col·lectius. Som Tribu va voler mostrar el Carib com una terra rodejada d’aigües verges i festives i no com un paisatge per colonitzar com pretenien els vikings, segons va explicar l’organització. I en l’exposició de l’acció del poble nòrdic hi havia una denúncia implícita a una determinada manera de veure la comarca de la Cerdanya d’alguns turistes.