Regió7

Regió7

Ecologistes de la Cerdanya reivindiquen desestacionalitzar el turisme de muntanya davant l'amenaça del canvi climàtic

Un estudi de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic alerta possibles efectes que pot tenir en el sector de la neu si la tendència d’augment de la temperatura continua com fins ara

L'estació d'esquí La Molina, en una imatge d'arxiu ARXIU

Ecologistes de la Cerdanya posa sobre la taula la possibilitat de readaptar el model de desenvolupament turístic davant la tendència d’augment de les temperatures al Pirineu que posa de manifest el darrer informe de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), que alerta que des de l’any 1949 i fins al 2010 la temperatura mitjana ha anat augmentant uns 0,2 °C per dècada i que les precipitacions han disminuït un 2,5% per dècada en els últims 50 anys. En aquest context, una de les integrants de l’entitat ecologista SOS Pirineus, Núria Martí, destaca que una de les propostes davant l’amenaça del canvi climàtic és potenciar un turisme més enfocat en la muntanya i la naturalesa o la flora i la fauna de l’entorn. 

L'estudi exposa que l'increment de les temperatures, sumat a les precipitacions més escasses, poden afectar directament el turisme, ja que les pistes d’esquí podrien estar en perill a causa de les conseqüències del canvi climàtic. Segons aquest mateix estudi de l’OPCC, els efectes de l’escalfament global afectarien en els dies esquiables -els dies amb una acumulació de neu de 30 cm, suficient per poder esquiar. Entre 1960 i el 2010 el nombre de dies esquiables va disminuir, del 5 al 70% en les estacions de cotes baixes, i del 4 al 20% en les de cotes mitjanes. Per tant, això també té un efecte directe en la temporada d’esquí, ja que, si hi ha menys neu, pot ser que l’inici de la temporada s’endarrereixi i que, en conseqüència, aquesta disminueixi. Segons l’OPCC l’inici de temporada es pot retardar entre 5 i 55 dies en les estacions de cotes baixes i entre 5 i 30 dies en les de cotes mitjanes.

Davant d’aquest escenari, l'entitat ecologista considera que els gestors de les estacions d’esquí han de tenir en compte el factor climàtic a l’hora d’invertir en la millora de les pistes o les instal·lacions per evitar malbaratar recursos. Per exemple, Martí explica que enguany es va dedicar una important inversió a reobrir la pista Barcelona, a la Molina, «però, lamentablement, només es va obrir durant trenta dies per la falta de neu i la dificultat per produir-ne d’artificial amb els canons». De fet, l'informe assenyala que aquests aparells poden posar en perill la rendibilitat de les estacions, tant econòmicament, com pel que fa a recursos hídrics.

D'altra banda, l'estudi posa de manifest que la qüestió del canvi climàtic no radica només en la viabilitat pràctica de les pistes d’esquí, sinó que el canvi en els paisatges pirinencs i en la seva flora i fauna podria suposar una reducció de l’atractiu visual de la zona. Malgrat tot, segons l’informe, pot ser que els destins turístics de muntanya augmentin el seu atractiu, atès que, com que les temperatures són més suaus a la tardor i a la primavera, pot fer que més gent vulgui anar a la muntanya, sobretot aquelles persones que fugen de la calor extrema que es viuen en algunes zones del territori. 

En aquest sentit, l'entitat considera que en un futur "serà clau potenciar un turisme enfocat en la naturalesa i la muntanya que es pot gaudir al llarg de l’any». En aquest punt, Martí remarca que les estacions «s’haurien de desmarcar de la idea de convertir-se en un gran parc d’atraccions d’aventures i afavorir un tipus de turisme que realci el valor del senderisme i els camins de muntanya». 

El sector turístic vol avançar cap a un model més sostenible

En paral·lel, sector turístic establert a la zona dels Pirineus és un dels que viu més de prop els efectes de l’augment de les temperatures que descriu l’informe de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic. En aquest sentit, la presidenta de l’associació d’Hotels i Càmpings de la Cerdanya, Núria Vidal, comenta que ja fa anys que el sector treballa per mitigar els efectes del canvi climàtic i fomentar «un turisme més sostenible». 

La presidenta apunta que la sostenibilitat s’ha convertit en un dels principals eixos de treball de la majoria d’establiments, que en els darrers anys han apostat per la instal·lació de plaques solars o de calderes de biomassa per afavorir a la descarbonització. A més, destaca que aquest estiu els diferents establiments vinculats a l’associació han impulsat una campanya de conscienciació entre els seus clients a partir de sets de taula que inclouen consells per cuidar i respectar l’entorn. 

Vidal assegura que, de moment, els professionals del sector no han detectat un canvi dràstic en els hàbits del turisme de neu, que ha continuat omplint les agendes dels hotels durant els últims hiverns. No obstant això, afirma que «cal estar preparats i desenvolupar accions que puguin ajudar a mitigar el canvi climàtic, aportant el nostre granet de sorra per afavorir un turisme molt més conscienciat envers el respecte cap al medi ambient». 

De fet, explica que amb la pandèmia el turisme interessat a descobrir la naturalesa de l’entorn va incrementar significativament davant del canvi d’hàbits entre la ciutadania que va propiciar el confinament i les mesures sanitàries. Des d’aleshores, destaca que aquesta afluència, que en algun moment va ser massiva, s’ha anat normalitzant amb el pas dels mesos. Tot i això, assegura que les estacions d’esquí han reforçat la seva aposta per promoure activitats de muntanya més enllà de l’època del fred

Compartir l'article

stats