La Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) i Junts per l’Alt Urgell concediran enguany el Premi Estel a l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell. L’acte de lliurament es durà a terme el diumenge 17 de setembre a les 5 de la tarda a la Torre Solsona a Castellciutat. L’acte serà obert a tothom i tampoc cal inscripció prèvia.

Els impulsors del guardó volen reconèixer la tasca de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell per la seva tasca constant de recerca científica i especialment per la divulgació del coneixement de la comarca a través de publicacions com l’Interpontes. També per les activitats que duen a terme com el «Parlem d’història i desenterrem el passat», entre moltes d’altres accions.

«El guardó vol ser un reconeixement a la tasca de dinamització i divulgació cultural que realitzen des de l’IECAU, però també per a totes les persones i col·lectius que contribueixen a enfortir la recerca, el coneixement científic i la seva divulgació en l’àmbit comarcal, pirinenc i de país», comenten els impulsors del premi.

Enguany se celebrarà la 24a edició del premi Estel. Va ser instaurat l’any 1999 per la Joventut Nacionalista de Catalunya i CDC de l’Alt Urgell per tal de reconèixer la tasca de persones i col·lectius que treballen des del territori a favor de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes. El col·lectiu comarcal de Junts per Catalunya va prendre l’any 2019 el relleu en l’organització d’aquest acte commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya a la Seu d’Urgell.

El lliurament del premi, que tradicionalment s’havia fet en el marc de la Diada Nacional, s’ha traslladat en les seves darreres edicions als dies propers a la diada atesa l’atapeïda agenda d’actes del mateix dia 11 i la coincidència amb els actes nacionals convocats per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.

L’any passat el Premi Estel va ser lliurat al dinamitzador cultural Ivan Caro i en anteriors edicions s’ha guardonat a cares reconegudes com Jordi Turull. També s’ha entregat el premi a escriptors, educadors, músics, colles geganteres, bastoners, corals, associacions i a l’agrupació comarcal d’Òmnium Cultural i ANC.