Un centenar de cabres de raça murciana-granadines guiades pel ramader Daniel Giraldo del Baix Camp van començar ahir el Camí de Marina, concretament al llac de la Bullosa fins a Llívia. Una travessa que uneix l’Alta Cerdanya amb el Penedès i que finalitzarà el proper 1 d’octubre a Cunit.

Abans d’iniciar la travessa de 282 quilòmetres, Giraldo, ha viscut una setmana a la Cerdanya amb el seu ramat de cabres per anar-les preparant per descendir pel Camí de la Marina. Cada dia recorreran una distància d’uns vint quilòmetres en 23 etapes que seran obertes a tothom qui s’hi vulgui afegir. Giraldo assegura que tot i que hi ha moments en què les cabres «patiran una mica», els animals hi estan acostumats. Des de l’any 2019 han fet transmitàncies per les comarques del Baix Camp i el Priorat. Ara, se sent motivat i veu com un «somni» poder travessar una «part idíl·lica de la pastura de muntanya». El Camí de la Marina, un dels camins transhumants amb referència més antiga, passa per deu comarques catalanes i més d’una cinquantena de municipis.

Per la seva banda, la tècnica del Centre d’Estudis i Recursos de la Transhumància, Íngrid Vilardaga, explica que un dels objectius de la recuperació del Camí Ramader de la Marina és la preservació del patrimoni. Amb aquesta activitat, a més, pretenen visualitzar l’ofici de pastor i totes les activitats que hi estan relacionades, com ara l’artesania o la funció dels animals per a la prevenció d’incendis, entre d’altres.

El projecte, anomenat «Camins de vida, transhumància, patrimoni i territori», liderat per l’associació que promou el Camí de la Marina, l’integren una trentena de municipis. Llívia va ser un dels seus impulsors, juntament amb els ajuntaments de Lluçà i Santa Margarida i els Monjos. L’alcalde de Llívia, Albert Cruïlles, veu en la seva recuperació una oportunitat per desestacionalitzar el turisme, ja que es tracta d’una ruta que també es pot fer a peu, en bicicleta o a cavall.

En les diverses etapes de la travessa s’organitzaran diferents activitats, com ara munyides o tastets de formatge i es podrà seguir la travessa a través de Twitter (@camidemarina) i d’Instagram (@camiramaderdemarina).