L’Ajuntament de Lles ha posat fil a l’agulla a la problemàtica pel subministrament d’aigua, principalment a l’estiu, i ha activat un projecte que en els pròxims anys ha de possibilitar la instal·lació de comptadors en totes les cases del municipi. Aquesta mesura permetria tenir un control exacte del consum de cada casa i, així, regular les reserves.

Actualment les cases del municipi de Lles i els seus pobles no tenen comptadors d’aigua. Els veïns gasten el que consideren i tots paguen una quota. Això deriva en una opacitat a l’hora de saber si s’està fent un ús desmesurat dels recursos hídrics i, a més, no es tradueix en un major cost per part de l’usuari que en gasta més. En aquest context, aquest estiu el poble de Mussa s’ha quedat sense aigua potable i l’Ajuntament de Lles ha hagut d’abastir les llars amb aigua agafada d’un riu proper que no reuneix les condicions sanitàries exigibles, per la qual cosa ha demanat als veïns que no la beguin. En aquesta situació, l’alcaldessa, Ester Castilla, ha explicat que «necessitem treballar el projecte d’instal·lació de comptadors a casa; necessitem que la gent sigui conscient del que realment s’està gastant d’aigua i que no es pot malversar». En aquest sentit, Castilla ha apuntat que en el camp de la ramaderia cal també canviar els sistemes de rec amb fórmules més eficients i sostenibles. L’alcaldessa ha argumentat que «venen canvis accelerats i n’hem de ser conscients; hem de preveure i prevenir. No pot ser que a Mussa estiguem tot el mes d’agost amb les cases amb aigua de riu perquè ni les fonts ni el pou donaven a l’abast per omplir el dipòsit».

L’Ajuntament ha comprovat que en tota la xarxa municipal no hi ha fuites i, doncs, hi ha un problema de mala gestió de l’aigua, «per això un dels projectes més importants que tenim és el de posar els comptadors i, alhora, sensibilitzar la població que venen canvis en la gestió de l’aigua». El primer tram del projecte preveu primer la instal·lació dels comptadors a Lles, on també s’ha de fer una depuradora abans del 2027, i després també als altres quatre pobles del municipi:Travesseres, Mussa, Viliella i Aransa.