Puigcerdà acollirà a final de mes tres jornades de debat sobre les comunicacions al Pirineu amb representants de les institucions i els sectors intel·lectuals i acadèmics de totes les comarques de la vegueria. Els debats, del 29 de setembre a l’u d’octubre al Museu Cerdà, es faran en la que serà la tretzena edició del Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, que aquest any a la capital cerdana es farà sota el títol «Infraestructures i comunicacions al Pirineu».

Així, segons han explicat des de l’organització, el debat se centrarà «en l’anàlisi de les infraestructures i les comunicacions al Pirineu... La realitat d’un territori la condicionen múltiples variables. Les infraestructures que s’han construït o bé les que s’han programat i no executat, així com les comunicacions de tot tipus, tant les que faciliten els desplaçaments geogràfics com les que permeten els serveis i fluxos digitals, són aspectes fonamentals per entendre l’ordenació territorial, les dinàmiques socials, econòmiques, polítiques i culturals d’un territori, les seves relacions amb altres zones i el seu paper en un context més global». El col·loqui es farà en tres àmbits: Infraestructures i comunicacions al llarg de la història (fins al segle XIX); Comunicacions com a factor d’estructuració del territori; i Actualitat i perspectives de futur. En aquest darrer apartat, les comarques del Pirineu analitzaran amb l’administració els reptes pendents per assegurar el futur econòmic de la serralada.

En aquest sentit, hi ha anunciada la participació de la directora de l’IDAPA-Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, Eva Fiter, amb la conferècia «Infraestructures i comunicacions al Pirineu. Una visió des de l’IDAPA». Complementarà l’anàlisi una taula rodona sobre l’actualitat i les perspectives de futur, amb el president de la Societat Catalana de Geografia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, Rafael Giménez, el president del Grup de Recerca de Cerdanya, Enric Quílez, el portaveu d’Andrail Sebastià Mijares i la directora de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, Erola Simon, com a moderadora.