Un dels casos més extrems de falta d’aigua d’aquest estiu l’ha viscut el poble de Músser, al terme municipal de Lles de Cerdanya. El poble es va quedar durant més de deu dies sense aigua potable perquè el pou que l’abasteix va quedar sec.

La sequera i el malbaratament que suposa una gestió de l’aigua domèstica i ramadera sense comptadors va provocar que el pou s’assequés. Davant d’això, l’Ajuntament de Lles va optar per fer una canalització per portar al dipòsit aigua d’un torrent. Amb tot, aquesta aigua no era adient per al consum i el consistori va demanar als veïns de no beure-la. Per solucionar aquesta situació, l’Ajuntament ha anunciat que té sobre la taula un projecte per instal·lar, primer al poble de Lles i després a la resta del municipi, comptadors domèstics. Així, cada casa pagarà per l’aigua que consumeix i no a través d’un cànon general que no té en compte la racionalització dels recursos. Així, una vegada s’instal·li els comptadors a les cases de Lles, es posaran també a les de Músser, Viliella i Travesseres.

Sobre l’execució d’aquest projecte, l’alcaldessa de Lles, Esther Castilla, ha explicat que «és necessari regular el consum d’aigua i així la gent serà conscient del que s’està gastant». L’alcaldessa, que es va estrenar en el càrrec el mes de maig passat, ha remarcat que la bona gestió s’ha d’establir a les cases i també als conreus: «No es pot malbaratar l’aigua i hem de buscar nous sistemes de reg; cal que agafem consciència que anem cap a uns canvis molt potents que, a més, venen accelerats i que ens obliguen a preveure i prevenir». Castilla ha remarcat que el que no es pot repetir és que «a Músser hem estat aquest estiu deu dies amb el servei d’abastament per boca amb aigua del riu perquè ni el pou ni les fonts donaven a l’abast». En aquest sentit, en els últims anys el dipòsit que abasteix Músser ha estat necessitat cada vegada de més pous i fonts per poder assegurar el subministrament fins que ja aquest estiu ha quedat sec.

L’alcaldessa ha assenyalat que al municipi hi ha recursos hídrics i que «el problema és que no gestionem bé l’aigua».