L’Ajuntament de Puigcerdà i el col·lectiu de carrossaires que formen la rua de la Festa de l’Estany han acordat establir un nou protocol de seguretat i organització de l’esdeveniment per tal de reforçar-ne la seguretat després que en la darrera edició una de les comparses bolqués i causés ferits de diversa consideració. Una de les primeres mesures que hi ha sobre la taula creada entre les dues parts és el retorn a l’antiga data de celebració de la festa, el tercer diumenge d’agost i no pas el quart, per tal de tenir marge d’ajornar-la una setmana en cas de pluja. En aquest sentit, l’informe dels Mossos d’Esquadra i dels mateixos tècnics municipals apunten la pluja com un dels causants de l’incident per l’augment de pes que va suposar per als materials de la carrossa accidentada.

La Festa de l’Estany es podria tornar a celebrar el tercer diumenge d’agost i no el quart, tal com es fa des de l’any 2006, per allargar la temporada turística i evitar que sigui molt propera a la festa de la Mare de Déu d’Agost, el dia 15. Això donaria a l’Ajuntament un marge d’una setmana per endarrerir-la al quart cap de setmana, en cas de pluja, i evitar el sobrepès que suposa l’aigua als materials de fusta i roba que porten les carrosses. Aquesta és una de les primeres mesures que han establert l’Ajuntament de Puigcerdà i els carrossaires en la taula oberta dies després de l’última edició de la festa.

Control al retorn

Sobre la taula hi ha altres mesures que ja es veuen més segures per les dues parts: d’una banda, s’establirà un control de pas a la plaça de Barcelona per a les rues que retornen de baixada cap al barri de l’Estació una vegada acabada la rua. En aquest punt es farà baixar de la carrossa tots els membres de la comparsa per tal que tan sols hi viatgi el conductor. Això farà més fàcil el gir a la plaça en direcció a l’avinguda del Coronel Molera.

Una segona mesura de seguretat serà la de dissenyar una nova organització de la rua per tal que les carrosses circulin més juntes. L’Ajuntament vol definir una cavalcada menys distanciada per tal d’afavorir els controls de seguretat i l’acció dels membres de protecció civil. La tercera mesura, que encara no està pactada però és ben vista per part de l’equip de govern, és la d’oferir als col·lectius un enginyer que a última hora de la preparació de la carrossa o també durant el procés ajudi a supervisar el muntatge. En aquest sentit, l’Ajuntament vol que aquesta mesura, en el cas que s’implanti, es vegi com una ajuda per incrementar la seguretat i no pas com una vigilància sobre la creativitat dels carrossaires. La quarta mesura és la d’oferir com més aviat millor als col·lectius un espai de treball per tal que puguin preparar amb temps les carrosses. En aquest punt serà clau les obres de rehabilitació de l’antic escorxador, un edifici que l’Ajuntament vol reobrir com a espai d’entitats.

En el debat entre consistori i entitats també s’ha analitzat el major control del consum d’alcohol, per bé que aquest fet no va tenir incidència en l’accident i es fa difícil de regular.

Els informes de Mossos i Ajuntament apunten a la pluja i la maniobra del gir

Els informes dels Mossos d’Esquadra i dels mateixos tècnics municipals sobre les causes que una carrossa bolqués en la rua de la Festa de l’Estany apunten a un excés de pes per dos motius principals. D’una banda, la pluja va estovar i fer més pesats els materials de la carrossa, cosa que va fer alhora afluixar els claus que subjectaven l’estructura. D’altra banda, el moviment de la carrossa en fer el gir entre l'avinguda Catalunya i la del Segre va situar algunes de les rodes per sobre la rotonda. Aquesta maniobra que va fer inclinar la plataforma es va acompanyar amb un moviment de la vintena de persones que hi eren al damunt cap a l’exterior, fet que va acabar de suposar un sobrepès en desequilibri cap a un costat. En aquest escenari van cedir els claus i es va consumar la bolcada. En la reunió celebrada entre Ajuntament i carrossaires es va assumir que l’incident no és atribuïble a ningú sinó a un cúmul de circumstàncies.