L’Ajuntament de Llívia ha iniciat les obres de reforma de la històrica Torre de Bernat de So, al nucli antic, per convertir-la en un nou atractiu cultural i turístic: el museu de la frontera. En aquesta primera fase, les obres permetran restaurar i impermeabilitzar la torre per tal que en els pròxims mesos tècnics especialitzats en espais museogràfics hi creïn el nou recinte cultural. 

Aprofitant l’inici de les sobres l’Ajuntament ha donat a conèixer que el nou museu sobre la frontera es dirà «Espai Fita 0» . El nou recinte cultural analitzar el factor fronterer al voltant del fet que Llívia és justament un enclavament de l’estat espanyol dins del francès i, doncs, la frontera hi te un rol geogràfic i històric. El projecte que lidera i ha impulsat el Museu de Llívia, ha entrat ara en fase d’execució i paral·lelament a les obres de restauració, sortirà a concurs públic, en tres lots diferents, les obres de condicionament interior del futur equipament, segons ha explicat el mateix Museu de Llívia. Des del consistori han apunta que el procés administratiu que pot tenir una durada d’uns tres mesos. Igualment, a part de les obres, el consistori també adjudicarà la creació dels continguts audiovisuals i museogràfics de l’Espai Fita 0 per tal que avancin en paral·lel tant les obres com la creació dels continguts. El pressupost d’aquestes licitacions és de 128.000 euros, un pressupost aportat majoritàriament a través de subvencions i ajudes dels departaments de Cultura, la direcció General de Memòria Democràtica de Justícia de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. Tant és així que del total de la inversió, l’Ajuntament en fa una aportació inferior al 10% del cost final. El Museu de Llívia treballa amb la previsió que aquest nou espai museogràfic pugui ser inaugurat durant el 2024, segons ha explicat el seu director, Gerard Cunill. 

El projecte consta de quatre grans accions:l’espai expositiu de la Torre Bernat de So;un pla de rutes turístiques de les fites que hi ha en el territori llivienc; un programa de recerca sobre la història oral local i un pla de debats i activitats sobre l’enclavament.