Meranges amplia l’excavació del jaciment romà del Coll de Molleres

Un acord amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica permetrà aquest estiu obrir noves zones de les restes de l’assentament a més alçada del país

Tècnics arequeòlegs de l’ICAC treballant al Coll de Molleres

Tècnics arequeòlegs de l’ICAC treballant al Coll de Molleres / ICAC

Miquel Spa

L’Ajuntament de Meranges i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (GIA) ampliaran aquest estiu l’àrea d’excavacions del jaciment romà trobat al Coll de Molleres, situat a la cota 2.500 metres, la qual cosa el converteix en l’assentament romà de més alçada del país.

La campanya d’excavacions s’han iniciat aquesta setmana i tindran una durada de dues setmanes amb un doble objectiu: esgotar els nivells arqueològics del pati interior del recinte, i obrir en extensió un nou espai que doni molta informació sobre la funcionalitat del jaciment. Així ho han explicat els tècnics de l’equip d’arqueologia de muntanya del grup de recerca GIAP (ICAC-CERCA) que porten a terme els treballs. El projecte arqueològic és dirigit per la doctora Lídia Colominas, que és investigadora de l’Institut Ramón y Cajal, GIAP; Arnau Carbonell, que és investigador predoctoral, GIAP; i el doctor Josep M. Palet, qu eés professor de recerca a l’ICAC-CERCA). Aquests responsables de l’excavació han explicat que «l’equip estarà excavant al jaciment Coll de Molleres I, a 2.500 m, amb unes vistes espectaculars a la plana de la Cerdanya. Aquest jaciment té una localització estratègica als Pirineus, pròxim a la ciutat romana de Iulia Libica, Llívia. Es tracta d’un conjunt arqueològic amb una llarga ocupació humana, del qual en destaca la fase romana altimperial. De la seva excepcionalitat ens parla l’abundant material arqueològic que anem descobrint en aquest espai d’hàbitat com ara vaixella de taula i de cuina, peces de vidre i metall».

La campanya s’emmarca en el projecte de recerca sobre l’evolució històrica dels paisatges mediterranis i el projecte quadriennal sobre arqueologia d’alta muntanya a les capçaleres del Segre i el Ter, entre la Cerdanya i el Ripollès. En aquest sentit, la campanya forma part d’un projecte de quatre anys d’excavacions que es va iniciar l’any 2022 amb l’Ajuntament de Meranges, amb l’objectiu d’ampliar els resultats del darrer projecte quadriennal, que es va executar entre els anys 2018 i 2021, liderat pel mateix grup GIAP al territori. El jaciment es troba en uns terrenys de titularitat de l’Ajuntament Meranges.

L’ICAC, l’Ajuntament de Meranges i el Museu de Llívia s’han coordinat per organitzar aquest dissabte una visita guiada que en un futur pròxim es pot consolidar com una nova proposta de turisme cultural. n