L’acte d’avui es viurà com una jornada festiva, en què es preveu l’assistència d’autoritats locals i comarcals i responsables de l’estació d’esquí, a banda de diversos veïns de la zona per als quals s’ha muntat un autocar. A les 11 començarà una visita per tot el recinte i un viatge amb el tren que l’envolta, i a la 1 es procedirà a la inauguració oficial, amb l’assistència, també, del director del parc, Fernando Ercilla. Després hi haurà un dinar i, a la tarda, una actuació de trabucaires. Amb l’acte d’avui es donarà per inaugurada la maqueta, tot i que ja fa un mes que es va enllestir, i ara se li vol donar el màxim de ressò coincidint amb la proximitat de l’inici de la temporada d’esquí.

És una maqueta de grans dimensions, amb una superfície en planta de 240 m2 i una altura màxima de 4,5 metres. Això la converteix «en la més gran de tot el parc, i és la primera que reprodueix una estació d’esquí a Catalunya», segons ha explicat el director del parc temàtic, Fernando Ercilla.

Es tracta d’una reproducció a escala (1:400) de la zona alta de la vall de Lord, i totalment fidel al terreny original, tenint en compte que s’han respectat les corbes de nivell i els desnivells de la muntanya. S’hi pot veure l’estació d’esquí, l’heliport i els edificis que hi ha a la zona d’accés, els nuclis de la Coma i la Pedra amb l’Ajuntament i el castell de la Pedra, i les Fonts del Cardener. El conjunt de l’estructura també incorpora automatismes que representen els esquiadors i els remuntadors n moviment, així com l’aigua del naixement del riu.

La construcció d’aquesta maqueta ha comportat tot un any de feina, i hi ha treballat un equip d’una quinzena de persones en les diferents etapes d’execució de l’estructura. La maqueta està construïda sobre una base compacta de 22 tones de formigó, mentre que per a la seva estructura s’han utilitzat 4.000 quilos de ferro. Prèviament, s’havia dissenyat una topografia del terreny i, un cop construïda la base, es va col·locar una malla metàl·lica sobre els pals que marquen les diferents alçades de l’estructura. A sobre, es va escampar el morter que després es va pintar per reproduir la neu i la vegetació.

La maqueta s’exposarà de forma permanent a Catalunya en Miniatura. La seva construcció ha costat 60.000 euros, finançats pel parc, l’estació d’esquí, la Diputació, el Consell Comarcal del Solsonès i els ajuntaments de la Coma i Solsona.