15 de novembre de 2008
15.11.2008
solsonès

Catalunya en Miniatura recrea Port del Comte i la Coma en una gran maqueta

15.11.2008 | 01:00
L´altura la marquen uns pals sobre els quals s´ha col·locat la malla

El parc temàtic de Cataunya en Miniatura, a Torrelles de Llobregat, inaugura avui una reproducció fidel i a escala de l´estació d´esquí de Port del Comte, el naixement del Cardener i les valls del municipi de la Coma i la Pedra, plasmades en una maqueta gegant que serà la més gran de totes les que s´exposen al parc.

L´acte d´avui es viurà com una jornada festiva, en què es preveu l´assistència d´autoritats locals i comarcals i responsables de l´estació d´esquí, a banda de diversos veïns de la zona per als quals s´ha muntat un autocar. A les 11 començarà una visita per tot el recinte i un viatge amb el tren que l´envolta, i a la 1 es procedirà a la inauguració oficial, amb l´assistència, també, del director del parc, Fernando Ercilla. Després hi haurà un dinar i, a la tarda, una actuació de trabucaires. Amb l´acte d´avui es donarà per inaugurada la maqueta, tot i que ja fa un mes que es va enllestir, i ara se li vol donar el màxim de ressò coincidint amb la proximitat de l´inici de la temporada d´esquí.

És una maqueta de grans dimensions, amb una superfície en planta de 240 m2 i una altura màxima de 4,5 metres. Això la converteix «en la més gran de tot el parc, i és la primera que reprodueix una estació d´esquí a Catalunya», segons ha explicat el director del parc temàtic, Fernando Ercilla.

Es tracta d´una reproducció a escala (1:400) de la zona alta de la vall de Lord, i totalment fidel al terreny original, tenint en compte que s´han respectat les corbes de nivell i els desnivells de la muntanya. S´hi pot veure l´estació d´esquí, l´heliport i els edificis que hi ha a la zona d´accés, els nuclis de la Coma i la Pedra amb l´Ajuntament i el castell de la Pedra, i les Fonts del Cardener. El conjunt de l´estructura també incorpora automatismes que representen els esquiadors i els remuntadors n moviment, així com l´aigua del naixement del riu.

La construcció d´aquesta maqueta ha comportat tot un any de feina, i hi ha treballat un equip d´una quinzena de persones en les diferents etapes d´execució de l´estructura. La maqueta està construïda sobre una base compacta de 22 tones de formigó, mentre que per a la seva estructura s´han utilitzat 4.000 quilos de ferro. Prèviament, s´havia dissenyat una topografia del terreny i, un cop construïda la base, es va col·locar una malla metàl·lica sobre els pals que marquen les diferents alçades de l´estructura. A sobre, es va escampar el morter que després es va pintar per reproduir la neu i la vegetació.

La maqueta s´exposarà de forma permanent a Catalunya en Miniatura. La seva construcció ha costat 60.000 euros, finançats pel parc, l´estació d´esquí, la Diputació, el Consell Comarcal del Solsonès i els ajuntaments de la Coma i Solsona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook