03 de desembre de 2008
03.12.2008
bages

ERC de Sallent denuncia que l'Ajuntament permet obres a Iberpotash sense llicència

02.12.2008 | 01:00

Esquerra Republicana de Sallent ha denunciat que l´equip de govern permet realitzar obres a l´empresa minera Iberpotash sense llicència d´urbanisme.

Mirella Cortès, cap de grup, assegura que «el govern, a instància del nostre partit, ha actuat i reclamat a l´empresa que demani les llicències corresponents en un màxim de 30 dies».

ERC explica que els últims mesos Iberpotash ha dut a terme diferents actuacions dins del seu recinte sense demanar llicència d´obres a l´Ajuntament. Entre aquestes actuacions, Mirella Cortès n´enumera algunes com «haver pintat la façana, fer moviments de terres entre la Botjosa i el Lleó, fer moviments de terres al Cogulló, col·locar una tanca al voltant de la bassa del Cogulló i haver entrat màquines al bosc». Per a Cortès, si aquest procés no hagués estat denunciat, les llicències no s´haurien demanat.

És en aquest sentit que Cortès denuncia el comportament de l´Ajuntament, ja que «Iberpotash ha de ser com tothom, com qualsevol altra empresa o ciutadà». És per això que des d´ERC expliquen que «continuarem demanant explicacions i, si cal, presentarem una moció perquè l´administració se salta les normes». Així, Cortès afirma que «l´Ajuntament fa els ulls grossos amb Iberpotash», i fonamenta les seves acusacions dient que «el consistori sallentí no ha obert cap expedient, ni ha sancionat l´empresa».

Per la seva banda, l´alcalde de Sallent, Jordi Moltó, explica que de les tres llicències que havia de demanar Iberpotash una la va requerir l´equip de govern per iniciativa pròpia abans de la denúncia d´ERC, mentre que les altres dues es van requerir per part de l´equip de govern quan ERC i Prou sal! van presentar una instància. Moltó també assegura que «ara que sabem que han fet obres sense llicència se´ls obrirà l´expedient que els correspongui, com a tothom». I Empar Arenas, regidora d´Urbanisme, assegura que l´equip de govern «en tenia coneixement abans de l´entrada d´instàncies, i ja constava a les actes de la comissió d´Urbanisme». Arenas assegura que «s´havia quedat verbalment amb l´empresa que les demanarien i s´ha entregat el requeriment».

La instància de Prou Sal!, pel que fa a l´actuació a la façana, va entrar el dia 3 de novembre, la d´ERC, pels moviments de terra, el dia 4. L´Ajuntament, el dia 5, va entregar el requeriment a Iberpotash, «encara que ja s´havia parlat amb ells», assegura Arenas. El dia 14 de novembre entra una nova instància de Prou Sal!. A partir del dia d´entrega dels requeriments, l´empresa té 30 dies per presentar la sol·licitud de llicència d´obres.

Des de l´empresa minera Iberpotash han assegurat que «és cert que encara no s´han demanat les llicències» per portar a terme totes aquestes actuacions. Justifiquen el seu comportament pel moment complicat pel qual està passant l´empresa «amb la parada d´aquests dies», i asseguren «que se sol·licitaran totes en bloc durant aquesta setmana». Des de l´empresa comenten que els va arribar un requeriment per part de l´Ajuntament per demanar les llicències en un màxim de 30 dies i «ho farem durant aquesta setmana, que encara som dins de termini».

Iberpotash explica que la tanca que s´està instal·lant a la presa del Cogulló és una actuació que s´ha dut a terme «com a requeriment de la direcció general de Mines de la Generalitat». L´Agència Catalana de l´Aigua també s´ha involucrat en l´obra, ja que després de comprobar la mala col·locació de la tanca va ser l´encarregada d´«indicar-ne la correcta posició». La tanca, de color verd, s´ha col·locat «com a mesura de protecció dels recurrents actes vandàlics».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook